Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šokantna vijest

Salvini: Savez Lige i Pet zvijezda se raspao, jedini izlaz su novi izbori

Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.08.2019.
u 21:07

Salvini, vođa krajnje desne stranke Liga i ministar unutarnjih poslova, priopćio je da je rekao premijeru Giuseppeu Conteu da se savez Lige i Pokreta pet zvijezda raspao i da bi "brzo trebali vratiti biračima pravo izbora"

Vođa talijanske vladajuće stranke Lige i zamjenik premijera Matteo Salvini rekao je danas da se vladajuća koalicija raspala i da je jedini put prema naprijed održavanje novih izbora, a njegov koalicijski partner poručio je da se izbora ne boji.

Šokantna vijest slijedi nakon višemjesečnih trzavica između krajnje desne Lige i njezina koalicijskog partnera, protuestablišmentskog Pokreta pet zvijezda, i nagovješćuje neizvjesnu političku budućnost za treće najveće gospodarstvo u eurozoni.

Salvini je priopćio da je premijeru Giuseppeu Conteu rekao da se savez s Pokretom pet zvijezda raspao nakon nešto više od godinu dana na vlasti i da bi "brzo trebali biračima vratiti pravo izbora".

Parlament, koji je sada na ljetnim praznicima, mogao bi se sastati idući tjedan kako bi proveo potrebne proceduralne korake, rekao je Slavini, govoreći o potrebi održavanja glasanja o povjerenju vladi i ostavci premijera.

Zamjenik talijanskog premijera Luigi Di Maio rekao je u četvrtak da se njegov Pokret pet zvijezda ne boji novih izbora.

"Mi smo spremni, nimalo nam nije stalo do funkcija u vladi i nikada nam nije ni bilo", rekao je.

Di Maio je optužio Salvinija, koji jako dobro stoji u anketama, da "obmanjuje zemlju" i da će mu Talijani prije ili kasnije okrenuti leđa.

Napetosti između dviju stranaka izbile su na vidjelo u srijedu kada su u parlamentu glasale jedna protiv druge vezano za projekt brze željezničke veze s Francuskom.

Pokret pet zvijezda ima više mandata od Lige, ali Salvinijeva stranka po anketama ima dvostruko veću potporu birača i često je prijetila da na novim izborima želi kapitalizirati tu prednost.

Ipak, ostaje za vidjeti hoće li se Salvinijevi planovi ostvariti. Tjeranje nacije na izbore u kolovozu, kada je većina Talijana na godišnjem odmoru, neuobičajeno je i riskantno.

Predsjednik Sergio Mattarella jedina je osoba koja može raspustiti parlament i možda to neće htjeti učiniti uoči priprema u listopadu za donošenje proračuna za 2020. koji onda idućega mjeseca mora biti predstavljen parlamentu.

Italija u cijelom poratnom razdoblju nikada nije održala izbore na jesen.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Viktor999
Viktor999
23:19 08.08.2019.

Bravo Salvini, dosta je bilo neprirodnog saveza sa bezveznjacima u stilu živog zida 🎃 🎃 🎃

Avatar Uskok
Uskok
22:07 08.08.2019.

Ajmo Salvini. Ajmo Liga.

DU
Deleted user
08:44 09.08.2019.

Jesenti milu bigulicu, gle politološki neobjašnjiva fenomena! Svi neprirodni politički savezi sklopljeni diljem Europe raspadnu se prije ili poslije, a jedino već skoro tri godine opstaje koalicija HDZ-a i HNS-a te Pupovca, Radina, Kajtazija, Sauche, Ronka, Opačićke i sličnih ljudskii i moralno upitnih spodoba. Da se i ne govori o protpuprirodnom savezu Andrjušine ekipe i pojedinih tzv. cilvilnih udrugara te o njhihovoj sprezi s tzv. meanstream medijima koji glume nepristranost i objektivnost a zapravo bezočno drukaju za vladajuću kamarilu i neoliberalnu "agendu". Tja, kaj se more. Ono što je u Europi prolazna politička slabost u nas biva mjerilo i srž političke prakse. Zar nismo politički inovatori, a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije