Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svađe vladajuće klike

Salvini je potisnuo Di Maia, ali i dalje moraju surađivati

Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.05.2019.
u 12:19

Salvini je poznati populist koji svojom aktivnom kampanjom pokušava uvjeriti birače da glasaju za njega na europskim izborima

Uoči nedjeljnih europskih izbora dvije stranke u talijanskoj vladi, Liga i Pokret 5 zvijezda (M5S), nastoje svojim biračima pokazati da su po idealima udaljene jedna od druge kao Zemlja od Mjeseca. Ako ne želite korumpirane političare, glasajte za nas, kazao je čelnik Pokreta pet zvijezda i potpredsjednik vlade Luigi Di Maio nakon što je pokrenuta istraga zbog korupcije protiv podtajnika ministarstva prometa Armanda Sirija iz Lige, koji ne želi podnijeti ostavku.

Mjere vode u daljnje deficite

Čelnik Lige i potpredsjednik vlade te ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini branio je Sirija i rekao kako istražni suci ne smiju istragama utjecati na politiku te, ako se žele baviti politikom, neka se kandidiraju na izborima. Pozvao je na glasovanje za Ligu kako bi Italija bila sigurna država.

Di Maio napada Salvinija i obrnuto, ali onda kažu kako opstanak njihove vlade ne dolazi u pitanje jer se ona temelji na ugovoru. Podtajnik predsjedništva vlade Giancarlo Giorgetti, član Lige, u razgovoru sa stranim novinarima kazao je kako ova “vlada promjena” ne može živjeti nepokretno, već mora nešto činiti.

– Meni se čini posve jasnim da zadnjih nekoliko tjedana vlada ne donosi rezultate. To tako više ne može dalje – rekao je Giorgetti.
Svaka strana želi provesti ono za što bi dobila pljesak svojih birača, ali obje su stranke obećale brda i doline koje je nemoguće provesti.


U ugovor su stavili, primjerice, zajamčeni minimalni dohodak i mirovinsku reformu, a obje stvari stvaraju dodatni državni deficit. Sada Liga želi uvesti proporcionalni porez (flat tax), što je također u vladinu ugovoru, ali zbog toga bi također porastao deficit. M5S želi uvesti veće poticaje za obitelj, što opet vodi višem deficitu.

Tko će ulagati u Italiju?

I jednak porez za sve i mjere za obitelj zaustavio je ministar financija Giovanni Tria koji nije ni iz jedne stranke. Salvini sada inzistira na dodatnom zakonu o sigurnosti kojim bi se kažnjavalo one koji spašavaju ljude u moru i one koji na bilo koji način, pa makar i koricom kruha, pomažu imigrantima. Takav zakon je, dakako, zaustavio predsjednik republike Sergio Mattarella jer je neustavan i protivan međunarodnim konvencijama. Salvini – odnosno njegovi savjetnici, jer on, kažu kritičari, vjerojatno ne samo što ne zna kako mijenjati zakon već i nema vremena s obzirom na to da putuje s mitinga na miting i šalje selfije – sada je malo izbrusio prvotni nacrt zakona o sigurnosti, ali nije uspio da ga vlada odobri prije euroizbora.

Dakle ne može se njime hvaliti u predizbornoj kampanji. Liga i M5S vjerojatno će i poslije euroizbora ostati u zajedničkoj vladi, ali problemi će nastati kada se bude pripremao proračun zato što nema ulaganja jer tko će ulagati u državu sa svadljivom vladom koja živi od stvaranja deficita.

Komentara 3

SA
samoborka
13:14 24.05.2019.

Ok,ali što na hrvatskom znači miting? Postoji engleska riječ meeting,a na hrvatskom cijeli niz riječi kojima se u potpunosti može prevesti navedeni pojam. Može se takodjer upotrijebiti i tudjica ali ISPRAVNO napisana. Prestanite unakažavati hrvatski jezik!

ZI
zimerman
07:55 25.05.2019.

Salvini je čuvar kršćanski vrijednosti ,ovakve lidere trebamo podržavati i za njih se Bogu moliti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije