Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ujedinjeni populisti

Salvini danas pred stotinu tisuća ljudi u Milanu sklapa 'desnu internacionalu'

Matteo Salvini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
18.05.2019.
u 09:00

– Ja sam veći europejac od sadašnjih europejaca u Bruxellesu. Želim Europu koja je bila prije sporazuma iz Maastrichta. Želim izmijeniti i ekonomsko-trgovačke ugovore s državama koje ne žele izbaciti neregularne imigrante – kazao je Salvini

Radimo kako bi to bila velika fešta za novu Europu, kazao je jučer čelnik Lige, potpredsjednik talijanske vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini. U Milanu će se danas poslije podne sastati suverenisti europskih zemalja. Na Trgu Duomo u Milanu bit će sto tisuća ljudi, najavljuje Salvini skup suverenista kojim će se zaključiti zajednička predizborna kampanja suverenističkih stranaka, a najavljeno je sudjelovanje Marine Le Pen, čelnice francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje, možda i mađarskog premijera Viktora Orbána. Navodno će biti 18 suverenističkih stranaka.

Salvini je jučer na konferenciji za novinare u udruženju stranih novinara u Milanu kazao kako suverenisti ne žele razbiti Europu, već žele vratiti izvorna načela utemeljitelja zajednice gdje suverene države dogovaraju međusobne ekonomske odnose i suživot.

Susret s Vučićem

– Ja sam veći europejac od sadašnjih europejaca u Bruxellesu. Želim Europu koja je bila prije sporazuma iz Maastrichta. Želim izmijeniti i ekonomsko-trgovačke ugovore s državama koje ne žele izbaciti neregularne imigrante. Dakako da želim da sve europske države štite europsku granicu jer mislim da svi zajedno možemo bolje štiti naše granice negoli to mogu države zasebno – kazao je Salvini u udruženju stranih novinara. Na pitanje tko i koliko će stranaka iz europskih zemalja sudjelovati na milanskom skupu, Salvini je nabrojio samo neke države iz kojih one dolaze te naglasio kako su pripreme u tijeku.

Salvini se 11. svibnja sastao u Rimu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem pa su ga strani novinari pitali što je poručio Srbiji o izbjegličkom valu i odnosu Beograda s Kosovom te o ulasku te države u EU. Salvini podupire ulazak Srbije u EU, a glede Kosova kazao je da bi se o tome moglo dugo i s povijesnog gledišta raspravljati pa nije odgovorio. A kako će Srbija riješiti pitanje izbjeglica, njezina je odluka.

“Kao Čile 70-ih godina”

Istodobno s pripremom skupa suverenista traju i prosvjedi u Milanu. Na pročeljima milanskih zgrada, na balkonima, postavljaju se natpisi protiv Salvinija i skupa. No mnoge natpise otklonile su policijske snage. Luca Paladini, čelnik pokreta protiv suverenista, kaže kako to što snage reda skidaju proglase protiv ministra unutarnjih poslova Salvinija nalikuje na “Čile sedamdesetih godina”. Na platnima izvješenima na balkonima pisalo je kako je “ova Liga sramotna”, “prvo ljudi” (nasuprot Salvinijevim proglasima “prvo Talijani” op. a.), “nisi dobrodošao”, dakle ništa uvredljivo ili protuzakonito. I inače u gradovima u kojima Salvini održava mitinge policija je zaustavljala prosvjednike. Za današnji milanski skup Liga je organizirala autobuse iz gotovo svih talijanskih gradova.

Istodobno će se u Milanu održati još jedna manifestacija pod naslovom “Gran Gala budućnosti, nema povratka natrag” kojom se želi suprotstaviti onoj suverenističkoj. Želimo se suprotstaviti reakcionarnom valu i povratku nacionalizama i svakog oblika fašizma u Europi i svijetu, piše na Facebook-stranici ove protusuverenističke manifestacije.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Ključne riječi

Komentara 7

ZI
zimerman
09:35 18.05.2019.

Neka Bog blagoslovi Salvinia !! Zahvaljujući ljevičarima /globalistima zapadna Europa je totalno izboličena i neprepoznatljiva. Jedino što se širi i napreduje u zapadnoj Europi je islamizam i leftizam a to nisu vrijednosti zapadne Europe.

Avatar Viktor999
Viktor999
10:51 18.05.2019.

Bravo Salvini, da imam tu mogućnost, na izborima za evropski parlament bi sigurno imao moj glas.Što se navijačkog, protiv Salvinija sročenog članka tiče, bolje nisam ni očekivao od ovog udbaškog ˝dopisnika˝

AB
ab1212
13:04 18.05.2019.

Bravo Salvini, suverenisti se trebaju držati zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije