Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekord u osam godina

'Salonski pilko' osmi je naslov plodnog autora Franje Deranje

franjo deranja
Foto: Anton Ficko/VLM
1/5
14.11.2013.
u 20:08

O knjizi su govorili uime nakladnika, Glose i riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika Ksenija Čulina i urednik knjige Igor Žic te crikvenički književnik Tomislav Kovačević i autor Franjo Deranja

Uoči sutrašnjeg posljednjeg dana Mjeseca knjige, na brodu ARCA Fiumana u riječkoj luci predstavljena je osma knjiga plodnog pisca iz Novog Vinodolskog Franje Deranje "Salonski pilko".

O knjizi su govorili uime nakladnika, Glose i riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika Ksenija Čulina i urednik knjige Igor Žic te crikvenički književnik Tomislav Kovačević i autor F. Deranja.
Prema riječima I. Žica, riječ je o izvorno napisanoj knjizi - jednoj od važnijih u Hrvatskoj - i isplati se pročitati je. U pogovoru je, uz ostalo, istaknuo da Deranja zna da je Deset zapovijedi isklesano negdje u Novom Vinodolskom i on ih pokušava pronaći svojim prodornim, duhovitim, sentimentalnim i ciničnim pričama koje kreću s rive, negdje od kapetana Žanića u lučici, da bi završile na onoj grabrovskoj rivijeri na kojoj imaju vile ljudi poput Manolića (svojevremeno šef svih zatvora u Hrvatskoj), Pavića (svojedobno vlasnik Europapress Holdinga), Šukera (nešto je petljao po nogometu)...

Franjo Deranja rodio se 1947. godine u Novom Vinodolskom, Pedagoški fakultet završio je u Rijeci. Do umirovljenja radio je u radijskom novinarstvu te u tiskanim medijima. Prije Salonskog pilka objavio je sedam knjiga poezije i proze, Odrastanje (2006.), Put stolisnika (2007.), Dioba naranče (2007.), Jedine dvije trećine (2008.), Sreće nema drugdje (2009.), Simultanka malog Mojsija (2010.). Izbriši onu poruku, molim te! (2012.), sve u izdanju nakladničke kuće Glosa iz Rijeke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije