Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predškolski odgoj

Salonitne ploče su nove i nemaju azbestnih vlakana

'08.11.2010. Djecji vrtic Varazdin, Varazdin, Djecji vrtic Varazdin u Gortanovoj ulici Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
08.11.2010.
u 16:00

Prema državnom pedagoškom standardu vrtići bi trebali biti uređeni za dvije godine

Na vrtiću u Gortanovoj ulici krov je od salonitnih ploča – upozorila je zabrinuta čitateljica Večernjaka koja živi u tome kvartu jer je nedavno pročitala da se na nekim vrtićima i školama krovišta mijenjaju zato što su takve ploče kancerogene.

No, od ravnateljice gradskih vrtića Ksenije Pletenac doznajemo da su na toj zgradi bile takve ploče, ali da su zamijenjene novima ljeti 2008. godine.

– Krovište je prije dvije godine potpuno zamijenjeno jer je prokišnjavalo, a i znali smo da je riječ o pločama koje su sadržavale azbest – kaže ravnateljica.

Dodaje da su izvođači radova postavili nove salonitne ploče koje nemaju azbestna vlakna, pa nisu opasne za zdravlje djece i zaposlenike.

To nam je potvrdila i pročelnica gradskog odjela za obrazovanje Karmen Trubić.

– Ugovor smo s izvođačem radova potpisali u srpnju 2008. godine. Izvođač je uklonio stari salonitni krov i postavio novi te nam dostavio certifikate da svi građevni materijali zadovoljavaju standarde i zakonsku regulativu u Hrvatskoj – rekla je pročelnica.

A da bi djeci, kojih je ove godine u osam zgrada Dječjeg vrtića "Varaždin" približno 800, barem malo uljepšali boravak u vrtiću, ugrađena je za ljetnih praznika u dvije zgrade PVC stolarija, uređen je okoliš triju vrtića i opremljena su četiri dječja igrališta.

Riječ je o investiciji koja je bila nužna, pa je taj posao obavljen unatoč gospodarskoj krizi.

Najmlađi Varaždinci, doznajemo, još će se malo morati strpjeti u nešto većim grupama i relativno skučenim prostorima. I u gradskoj upravi znaju za probleme u vrtićima i nastojat će što prije urediti te adekvatno opremiti sve vrtićke prostore u sklopu Dječjeg vrtića Varaždin. Iako u Varaždinu nema dugačke liste čekanja, ipak su u nekim vrtićima grupe malo prevelike, no dobra je organizacija i odgojiteljice se zasad dobro snalaze, pa su i djeca i roditelji većinom zadovoljni.

Grad Varaždin kao osnivač Dječjeg vrtića "Varaždin" mora vrtićke zgrade urediti prema državnom pedagoškom standardu, za koji u gradskoj upravi kažu da je zahtjevan i da se posao treba dobro pripremiti.

– Kako bi se to učinilo što kvalitetnije i tako da se isplati, izrađuje se cjelovit prijedlog rješenja za uređenje objekata, koje ćemo po tom modelu za dvije godine i urediti – istaknula je pročelnica Karmen Trubić.

Ključne riječi

Komentara 1

BO
bokidj
09:47 20.07.2017.

7 god kasnije situacija je slijedeća da navodno u tim Mađarskim pločama ima azbesta, iako se govori godinama da nema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije