Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BITKA ZA GLASOVE Uoči libanonskih izbora zvijezde u središtu kampanje

Salmu Hayek i Shakiru vrbuje čak i Hezbollah

22.05.2009.
u 20:44

Pop-diva Shakira i ništa manje zanosna glumica Salma Hayek svojim bi glasovima mogle odrediti sudbinu Libanona. Na parlamentarnim izborima koji će se u toj multietničkoj zemlji održati 7. lipnja, a na kojima će se za vlast nadmetati prosirijska koalicija predvođena šijitskim Hezbollahom i prozapadna koalicija predvođena vođom sunita Saadom Haririjem, glavnu će ulogu ponijeti glasovi manjinskih kršćana.

Avionske karte
Iako ih je u Libanonu tek nešto više od 20 posto, libanonskih kršćana po svijetu ima još barem milijun i pol. Oni su zbog vjerskih sukoba s muslimanima i druzima kroz protekla desetljeća napustili svoje domove. Politički vođe sada ih mame na izbore i na njihove adrese diljem svijeta stižu politički programi, pozivnice, pa čak i zrakoplovne karte za Libanon.

Naime, prema libanonskom ustavu glasovanje se može održavati isključivo u Libanonu. U tjednu uoči parlamentarnih izbora iz stotinu čarterskih letova iskrcavat će se tisuće Libanonaca, a mnogi nakon tako agresivne kampanje očekuju da se na izborima pojave i Shakira i Salma. Svojim bi glasom njih dvije snažno utjecale na brojno neopredijeljeno biračko tijelo među kršćanima, koje je ionako razdijeljeno između jakih muslimanskih frakcija.

Tako je vođa šijitskog Hezbollaha, šeik Hassan Nasrallah stvorio jaku koaliciju s kršćanskim generalom i bivšim zapovjednikom libanonske vojske Michelom Aounom, dok je sunitski vođa Saad Hariri isti pakt stvorio s vođom kršćanskih libanonskih snaga dr. Samirom Jajom, te s vođom kršćanskih Falanfi, Aminom Gemajilom. Komu će se prikloniti njih dvije, taj će odnijeti pobjedu. Jedan od razloga je i taj što kršćana, iako ih je znatno manje, u parlamentu treba biti jednako kao i muslimana.

Rodbina u Libanonu
Odluči li doći na izbore, Shakira će posjetiti rodbinu koja živi na istoku Libanona, u gradu Zahli. Salmini najbliži pak nikada nisu napustili gorje Libanon. A dok njih dvije smisle kako se uključiti u kampanju za budućnost svoje domovine, do tada će ih oba suprotstavljena tabora vrbovati za naklonost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije