Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkup voća

Šaljite mandarine u škole i vrtiće, EU plaća

mandarine
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
04.10.2014.
u 23:45

Tek čekamo voćare da nam se jave, kažu u Agenciji za plaćanja

Čekamo vas, poručuju proizvođačima iz centara za socijalnu skrb i bolnica, koji su, uz vrtiće, škole, zatvore i humanitarne organizacije, samo neke od preporučenih adresa za višak “neželjenih” hrvatskih jabuka i mandarina pogođenih ruskim embargom. Ministarstvo poljoprivrede donijelo je, naime, pravilnik kojim će se, sukladno naputku Bruxellesa, višak od 7900 tona domaćih mandarina te 4050 tona jabuka, do 10% uroda proizvedenog na nekom poljoprivrednom gospodarstvu, moći povući s tržišta i donirati uz europsku odštetu. Zajedno s troškovima transporta, sortiranja i pakiranja prosječna cijena koju će proizvođač dobiti za jabuku je 3,05 kuna, a za mandarinu 3,90 kuna za kilogram što, procjenjuju proizvođači, nije puno. No kad se složi računica – i više je nego što u ovome času nude trgovci.

– Bilo bi bolje da jabuke možemo darovati u inozemstvo kako bismo rasteretili domaće tržište i postigli realniju cijenu kod trgovaca koji prvu klasu plaćaju 1,50 do 2,50 kuna. No, zadovoljni smo što će ih manje ostati na stablu – kaže proizvođač jabuka i predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić. Ističe kako odštetna cijena nije loša zna li se da će zbog vremenskih nepogoda ove godine većina jabuka biti 2. klase, koja se pak prodaje za oko kunu, pa će, zbog neisplativosti, ali i loše kvalitete, oko 25% uroda od očekivanih 70.000 tona ostati na stablu i ispod stabla. No kako je u nas berba u jeku, u resornom ministarstvu neće intervenirati ni u zelenu berbu ni u ostavljanje plodova na granama, kao neke članice EU.

Bolje išta nego ništa, slažu se i proizvođači mandarina u dolini Neretve nezadovoljni što se Hrvatska izborila za manje od 10.000 tona, dok je Španjolska dobila odštetu i za 58.000 tona. Međutim, cijena od prosječnih 3,90 kuna za kilogram, zna li se da muku muče s rekordnim urodom ove godine i otkupnom cijenom od 2,50 kuna za 1. klasu, proizvođačima ipak neće biti mrska. Pravilnik o odšteti tek je izašao pa doznajemo kako u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi tek čekaju zainteresirane humanitarce da im se jave.

>> Jakovina: Kompenzacijska mjera EU za hrvatske mandarine ionako bi bila niska

>> EK u prijedlog nove Uredbe o interventnim mjerama uvrstila i mandarine

Komentara 6

Avatar Robinzon
Robinzon
06:58 05.10.2014.

Ovo se i trebalo desiti proizvođačima mandarina da se malo opamete.Beru zelene mandarine kako bi bili prvi na tržištu, a znaju da se mandarina ne smije brati ako je više od 30% kore zeleno.Jedemo nekvalitetne i kisele mandarine, a cijena na tržnici je previsoka.Neka im sve propadne.

AA
aabbcc
00:27 05.10.2014.

EU plaća____ Kako brzo narod zaboravi da je i ta Hr u EU pa ce i drugima, vecim proizvodjacima sve da plati.

BA
bajo2
01:11 05.10.2014.

sad su ere na mukama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije