Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVJEŠTAJ SOA-e

Teroristički napad u Hrvatskoj moguć, ali nije vjerojatan

Sanjin Strukić/PIXSELL
14.09.2017.
u 20:05

Poslovi i zadaci hrvatskih obavještajaca i analitičara umnažaju se kako se intenzivira sigurnosna situacija u Hrvatskoj i oko nje.

U svakom svom javnom izvješću, a ovo za 2017. je već četvrto, Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) objavljuje sve više informacija kako bi građani bili upućeni u sigurnosnu situaciju u Hrvatskoj i okruženju.

Izvješće na nešto manje od 40 stranica obuhvaća sigurnosne događaje, informacije i zaključke SOA-e u razdoblju od lipnja 2016. godine do sada, a ravnatelj SOA-e Daniel Markić otvoreno najavljuje da će nastaviti s ambicioznim razvojem ljudskih potencijala i nabavom novih tehnologija. U tome će mu pomoći veći proračun SOA-e, prvi put nakon 2011. godine, što je dobra vijest koja Agenciji stiže iz Vlade. Mogu računati na 325 milijuna kuna iz državnog proračuna. Iz izvješća za 2017. jasno je da se poslovi i zadaci hrvatskih obavještajaca i analitičara množe kako se sigurnosna situacija u Hrvatskoj i oko nje intenzivira.

Kibernetički napadi

U europskom okruženju u kojemu se događaju deseci terorističkih napada, teroristički napad na hrvatskom tlu i dalje nije vjerojatan, no naravno da se ne može isključiti. SOA naglašava kako u nama susjednim državama jugoistoka Europe postoje brojne radikalne islamističke zajednice te da je ondje mogućnost terorističkih napada već umjereno velika. Za razliku od toga, vjerojatnost terorističkih napada u državama zapadne Europe ostaje visoka.

U ovogodišnjem izvješću SOA-e nalazi se i brojka koju je prije nekoliko dana prva spominjala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali ovdje je brojka u preciznijem kontekstu. Radi se o “više od 10.000 salafita” u našem “jugoistočnom susjedstvu”. Dakle, ti se podaci ne odnose samo na BiH nego i na salafite u Kosovu, Albaniji, Sandžaku, Makedoniji. Istina, najviše ih je u BiH. Za usporedbu, navodi se i procjena broja salafita u Njemačkoj – 10.000! Salafita je u Hrvatskoj samo nekoliko desetaka. Naglašava se kako nisu svi salafiti pobornici terorizma, ali su ipak glavni bazen iz kojega se oni regrutiraju.

Što se tiče opasnosti koje donose pripadnici ISIL-a, s područja našeg jugoistočnog susjedstva njima se pridružilo oko 1000 osoba, uglavnom sljedbenika džihadističkog salafizma. Procjenjuje se da je 20% osoba koje su se pridružile ISIL-u poginulo, a oko 35% njih već se vratilo u matične države, nakon vojnih poraza u Siriji i Iraku. Procjene govore da će zbog vojnog kolapsa broj poginulih ISIL-ovaca iz našeg susjedstva biti i veći, kao i povratak, što će dodatno povećati rizik od terorizma. Na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je sedam osoba koje imaju i hrvatsko državljanstvo, no od njih samo jedna osoba ima isključivo hrvatsko državljanstvo, a drugi imaju dvojno državljanstvo i nikada nisu trajno živjeli u Hrvatskoj.  Prema podacima SOA-e, šest ih se i dalje nalazi na područjima pod kontrolom ISIL-a, a jedna se osoba vratila u zapadnu Europu, odakle i potječe.

Lijevi i desni ekstremizam u Hrvatskoj sporadičan, neorganiziran i bez potpore javnosti

Slično kao i proteklih godina, analitičari SOA-e zaključuju kako je i lijevi i desni ekstremizam u Hrvatskoj sporadičan, neorganiziran i, što je važno, bez potpore javnosti. Nadalje, u RH nije zabilježen značajniji antiislamski ili antiemigrantski ekstremizam. Nastavljene su, međutim, pojave ekstremnog nasilja kod dijela navijača. Velikosrpski ekstremizam u RH, jednako, ne predstavlja značajniju prijetnju, ali ipak izaziva napetosti na lokalnoj razini. Što se tiče stranog obavještajnog djelovanja prema RH, primjetno se intenzivira plasiranje tzv. lažnih vijesti s ciljem narušavanja međunarodnog ugleda RH.

Spominje se i slučaj u susjednoj državi gdje su uhitili osobu koja je mogući svjedok ratnih zločina. Očito se to odnosi na slučaj Čede Čolovića za kojega su u Srbiji sumnjali da je radio kao hrvatski špijun. Optužili su ga da je prenosio informacije o srpskim časnicima kako bi ih u Hrvatskoj optužili za ratne zločine. Uglavnom, plasirajući “korigiranu” priču za medije u Srbiji, vlasti su tako bile poslale poruke svima koji bi eventualno mogli svjedočiti o zločinima oficira JNA nad Hrvatima. Prvi put javno se navodi i podatak da je na Hrvatsku od lipnja 2016. do sada bilo izvedeno više od sedam “državno sponzoriranih kibernetičkih napada”. Ne navode se države iz kojih su došli ti kibernetički napadi, no sjetit ćemo se da su mediji špekulirali da je napad na hrvatski MVP došao iz jedne ili čak dviju velikih država s istoka...

Rekordan broj provjera

Prošle je godine SOA provela i rekordan broj provjera, njih 6716, što je 1000 više nego u 2015., a napravila je i 696 sigurnosnih provjera. Provjeravala je 73.511 stranaca radi dobivanja državljanstva, azila, viza... Da se i rad u SOA-i mijenja u skladu s novim tehnologijama govori i završna poruka izvješća u kojemu SOA poziva mlade, obrazovane i ambiciozne da se prijave za testiranje i karijeru u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji.

SOA traži prijavu pomoću obrasca na mrežnoj stranici, a traži operativce, analitičare i računalne stručnjake. Uz taj podatak, valja reći da već 40 posto zaposlenika SOA-e čine žene.

 

Naglasci iz izvještaja SOA-e

1.  Teroristički napad u RH moguć, ali nije vjerojatan

Prema godišnjem izvješću SOA-e, teroristički napad u Hrvatskoj malo je vjerojatan, a u susjednim državama jugoistoka Europe, gdje postoje brojne radikalne islamističke zajednice, mogućnost terorističkih napada već je umjereno velika. Za razliku od relativno male opasnosti u regiji, tvrde obavještajci, vjerojatnost terorističkih napada u državama zapadne Europe ostaje visoka.     

2.  Većina salafita u BiH, ali i Kosovu, Albaniji, Sandžaku...

Od “više od 10.000 salafita” koji se prema procjenama nalaze u zemljama hrvatskog “jugoistočnog susjedstva”, većina živi u Bosni i Hercegovini. No, brojka od 10.000 uključuje i salafite u Kosovu, Albaniji, Sandžaku i Makedoniji. U izvješću SOA-e naglašava se da nisu svi salafiti pobornici terorizma, ali su oni ipak glavni bazen iz kojega se regrutiraju teroristi.     

3.  Agencija dobiva podatke iz praćenja društvenih mreža

SOA je javno potvrdila da posjeduje nove tehnologije koje joj omogućuju dobivanje podataka iz tzv. otvorenih izvora (OSINT). Jednostavnije rečeno, to je kibernetičko područje u kojem se obrađuju podaci prikupljeni pomoću interneta, tekstova, slika, videouradaka, portala, blogova, društvenih mreža, deep-weba. Navodi se i ambicija razvoja robota za prikupljanje podataka.     

4.  Lijevi i desni ekstremizam ostaju bez potpore javnosti

Slično kao i proteklih godina, analitičari SOA-e zaključuju da je i lijevi i desni ekstremizam u Hrvatskoj sporadičan, neorganiziran i bez potpore javnosti. Nije zabilježen značajniji antiislamski ili antiemigrantski ekstremizam. Velikosrpski ekstremizam nije značajnija prijetnja, ali izaziva napetosti na lokalnoj razini.     

5.  Proračun SOA-u bit će veći 10 milijuna kuna nego lani

U provođenju ambicioznih planova ravnatelju SOA-e Danielu Markiću svakako će pomoći veći proračun. Prvi put nakon 2011. godine SOA-a će dobiti veći proračun – umjesto lanjskih 315 milijuna kuna, agencija će iz državnog proračuna dobiti 325 milijuna kuna. Prije šest godina proračun Sigurnosno-obavještajne agencije bio je 364 milijuna kuna i otad je stalno padao.     

Od ostalih tema iz tiskanog izdanja Večernjeg lista od petka izdvajamo:

 >>Pregovori o granici mogu početi. Oporba dala zeleno svjetlo premijeru

>>Dražen Ladić odgovara Mamiću: Da mi je platio odmah, Dinamo bi uštedio 600 tisuća eura

>>Tedeschi želi biti sponzor Arene Beograd. Postaje li ona Dom Cedevite?     

>>Zašto nitko ne pjeva nekad zabranjenu 'Ustani, bane'?

>>Ide Jokićeva obrazovna reforma, ali bez Jokića

>>Heidi Klum: Moda ne smije biti skupa, naš blejzer stoji 149 kuna

 

  

Komentara 26

ST
stefj
19:47 14.09.2017.

Hm, eto, majke Srebrenice napale Kolindu jer je rekla ovo isto, a neki naši mediji su im se pridružili... Ako se netko vozio kroz BiH u zadnje vrijeme, onda je vidio sve više natpisa na Arapskom, sve više pokrivenih, sve ekstremniji zakoni i mediji... Jedino u izvješću nema dijela o utjecaju velikosrpske politike na Hrvatsku u smislu njihovih saveznika Pupovca i SPC. No, to valjda nije politički korektno ili nije za javnost. Da nešto kažu protiv, vjerojatno bi po kratkom postupku bili svi smijenjeni i dobili kaznene prijave..

GV
golub Vaso
19:44 14.09.2017.

zar to nisu umjereni demokratski pobunjenici kojima smo slali oružje i tako ispraznili skladišta po nalogu Buzina

IB
ibiza
19:50 14.09.2017.

hvala bogu da ste poceli o tome pisati inace gotovi smo samo naprijed....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije