Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanovnici očarani prizorima

Saharu i pustinje na Bliskom istoku zatrpao snijeg

Sahara
Screenshot/You Tube
22.01.2021.
u 12:04

Pustinjsko kraljevstvo ljeti “gori” na temperaturama koje se penju i do 50 stupnjeva, ali ovog siječnja temperature su pale ispod nule. Društvenim mrežama brzo su se proširile fotografije spektakla

Snježne padaline u siječnju nisu neuobičajene za mnoge regije širom svijeta, ali snijeg postaje sve češći gost i na području najtoplije pustinje Sahare. Stanovnici koji žive u njezinoj blizini očarani su tim prizorima koje su podijelili i na društvenim mrežama, a prizori su oduševili ljude širom svijeta, piše The Indian Express. Za Bliski istok ili pustinju Saharu u Africi nisu karakteristične temperature ispod nule te snježne padaline koje su ipak postale prirodni fenomen koji se često događa. Tako je snijeg ponovno u Saharu stigao prije nekoliko dana.

Polarni val u regiji Asir

Svi oni koji se nalaze na tom području odlučili su uživati u nevjerojatnim prizorima te ih zabilježiti objektivom fotoaparata. To je učinio i alžirski fotograf Karim Bouchetata, na čijim fotografijama su vidljivi jedinstveni uzorci i “šare” koje su kreirali snijeg i pješčane dine.

Bouchetata ih je opisao kao “bojenje dina snijegom” u gradu Ain Sefra u provinciji Naama, a taj nevjerojatan izgled očarao je ljude širom svijeta. Snimio je i video koji je sve još bolje dočarao, a navedeni grad se još zove “vratima pustinje” i nalazi se na oko 1000 metara nadmorske visine. Okružen je planinama Atlas, a mještani su bili iznenađeni kada su se temperature prošli tjedan spustile na -3 Celzijeva stupnja.

Međutim, takvo vrijeme nije bilo karakteristično samo za Alžir, jer snijeg je znao pasti i u regiji Asir na jugozapadu Saudijske Arabije.

Saudijska agencija SPA navela je da je sjeverne dijelove regije Tabuk u Saudijskoj Arabiji prošlog tjedna zahvatio polarni val, što je dovelo do snježnih padalina. Na području u blizini granice s Jordanom ovog mjeseca vladaju vrlo neobične vremenske prilike. Pustinjsko kraljevstvo ljeti “gori” na temperaturama koje se penju i do 50 stupnjeva, ali ovog siječnja temperature su pale ispod nule, piše the Sun.

U Saudijskoj Arabiji snijeg je posljednji put padao 2018. godine, a mještani su se zabavljali sanjkanjem i grudanjem.

Snijeg je pao i u Libanonu, Siriji i Iranu. Siječanj je najhladniji mjesec u Saudijskoj Arabiji, no prosječna temperatura u tom mjesecu svejedno je ugodnih 20,2 stupnja Celzijeva. Tabuk je, pak, jedna od najhladnijih regija u zemlji, ali obično doživljava suho vrijeme s prosječnim temperaturama od četiri stupnja.

S obzirom na to da su se temperature u nekim dijelovima zemlje spustile ispod nule, meteorološki ured Saudijske Arabije pozvao je stanovnike da se utopljavaju, budu na sigurnom i izbjegavaju izlaziti na izolirana mjesta.

Širenje pustinja

Stariji meteorolog AccuWeathera Eric Leister rekao je da, iako u ovoj regiji rijetko ima snijega, to nije posve neobično. Istraživači koji proučavaju promjene u padalinama u saharskoj regiji otkrili su da je pustinja značajno narasla tijekom proteklog stoljeća zbog klimatskih promjena.

– Naši su rezultati specifični za Saharu, ali vjerojatno imaju implikacije i na ostale pustinje na svijetu – rekao je profesor Sumant Nigam, atmosferski i oceanski znanstvenik sa Sveučilišta Maryland i autor studije.

Bliski istok nije jedini dio svijeta u kojem ovih dana vladaju neobične vremenske prilike.

The Sun upozorava kako u dijelovima Velike Britanije već danima padaju pljuskovi, a prognostičari upozoravaju na brze poplave koje uzrokuju “opasnost po život”. U Engleskoj i Walesu početkom tjedna napadalo je 60 litara po metru četvornom jake kiše, pa je na snazi više vremenskih upozorenja.

Ključne riječi

Komentara 5

SI
sisavac
14:35 22.01.2021.

pa kolko je to bilo ljudi prije 5.000 godina, kolko smo to onda nafte spaljivali, ugljena i plina, da se sahara onda tolko proširila?! jer ispada da se sahara šiti samo u zadnje vrijeme. klima nije proces u kojem su velike promjene nagle, u par desetljeća, već to traje stotinama godina, tisućama, uz nekoliko malih razdoblja odstupanja od trenda. snijeg u sahari nije rijedak niti slučajnost. kao ni 24% na sjevernom polu. to što mi mjerimo temperaturu u sve više izgrađenim gradovima, koji po defaultu akumuliraju toplinu i predstavljaju toplinske otoke, značajno odskaču od svoje 'ruralne' okolice, je problem mjerenja. kad bi temperaturu mjerili u nekom šumarku daleko od betona i asfalta, stakla, drugačije bi dobili brojke. doma probajte mjeriti temperaturu uz zgradu (gdje većina ima prišrafane termometre) ili pak pod 'kruškom'.

DU
Deleted user
13:07 22.01.2021.

U pustinji temperature po noći padnu djelomično ispod nule, tako da inje na pijesku i nije tako rijetka pojava, pogotovo zimi kada je zrak nešto vlažniji. A o samom "članku" je @radijatori sve napisal...

RA
radijatori
12:33 22.01.2021.

(sarcasm off) Inače, do kada će se pojavljivati ovakvi zbrkani članci koji se samo prevode bez razumijevanja, gdje se uopće ne vidi da je Sahara jedna pustinja, u Sjevernoj Africi, a Arabijska pustinja druga, u Arabiji i sjeverno do Jordana, Sirije i Iraka, te da je pokrajina Asir u Saudijskoj Arabiji tisuće kilometara udaljena od Alžira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije