Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKANDAL U BIH Ministar sigurnosti ozbiljno kompromitira BiH

Sadović poslao zahtjev UN-u za skidanje osumnjičenog terorista

18.02.2009.
u 23:00

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine jedna je od institucija koja je u posljednje dvije godine najozbiljnije kompromitirala napore da se napravi napredak u reformama i prihvaćanju standarda koje za daljnje približavanje traži Europska komisija.

Nekoliko je drastičnih primjera, a “najzaslužniji” za to je ministar sigurnosti Tarik Sadović koji ne prestaje iznenađivati svoje kolege i suradnike, ali i javnost s potezima koji su počesto ples na žici za cijelu državu.

UN-ova lista
Jedan od posljednjih, vrlo ozbiljnih gafova na razini skandala, jest zahtjev u ime države BiH da se s popisa osoba koje se nalaze na UN-ovoj listi pomagača Al-Qaide i talibana skine Safet Durguti, koji se na ovome popisu nalazi od 2003. godine. Ovaj Albanac, rođen u Srbiji, koji je nakon rata, kao i većina mudžahedinskih boraca, stekao državljanstvo Bosne i Hercegovine, podnio je zahtjev da ga se skine s tzv. crne liste Ujedinjenih naroda, nakon čega je promptno reagirao državni ministar sigurnosti Tarik Sadović koji je, nevjerojatno je, odmah naložio da se učini sve kako bi se ovaj Albanac s bosanskohercegovačkim državljanstvom potpuno oslobodio svih veza s radikalnim skupinama.

Valja reći kako je Durguti bio na čelu “humanitarne” organizacije Al Haramain za BiH u Travniku, čiji je rad zabranjen, a sredstva zamrznuta na zahtjev američkoga ministarstva riznice i vlasti Saudijske Arabije u ožujku 2002. godine.

Česte provjere
Inače, Al Haramain je saudijska organizacija čiji je rad zabranjen u cijelome svijetu, i to zbog veza s Al-Qaidom i talibanima.

Nedugo nakon što je rad ove organizacije zabranjen u BiH, Durguti je otvorio novu “humanitarnu” organizaciju Vazir u Travniku. Nakon što su to američke službe utvrdile, 11. lipnja 2003. zatvoren je i rad Vazira, na čijem je čelu opet bio Safet Durguti. Ocijenjeno je kako je Vazir praktično samo produžena ruka Al Haramaina. Uslijedilo je više provjera, no sudski postupak nije pokrenut.

Sadović najprije u listopadu pokreće postupak, tražeći da se pomogne Durgutiju. Unatoč tome što direktor SIPA-a Mirko Lujić izvješćuje ministra Sadovića 21. studenoga prošle godine kako je ovaj Albanac “i dalje predmet praćenja obavještajnih i sigurnosnih agencija BiH, kao i financijsko-obavještajnog odjela”, ministar ne odustaje.

On u dopisu Ministarstvu vanjskih poslova, zbog čega je ozbiljno iritirao američku administraciju u BiH, navodi kako je Durguti izoliran od spornih osoba i aktivnosti koje su mu se ranije stavljale na teret te stoga zahtijeva njegovo “delistiranje” s popisa UN-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije