Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zoran Dominković:

'Sadašnjoj vlasti poljoprivreda nije strateška grana'

kombajn
Marijan Sušenj/Pixsell
07.03.2014.
u 12:46

"Ne postoji strategija i vizija poljoprivredne proizvodnje, niti bilance proizvodnje i potreba"

- Ukoliko gledamo analizu stanja od 2009.-2014. vidljivo je da je došlo do pada proizvodnje, smanjenja potpora u poljoprivredi, promjene zakonskih propisa i uredbi, te propadanja 40 posto govedarskih i 25 posto svinjogojskih farmi kao i do pada u ovčarstvu i kozarstvu dok istovremeno stalno raste uvoz u svim granama hrvatske poljoprivrede. Vidljivo je da za sadašnju Vladu poljoprivreda nije strateška grana proizvodnje i da su njezini prioriteti veliki proizvođači, prehrambena industrija i uvoz hrane. Ne postoji strategija i vizija poljoprivredne proizvodnje, niti bilance proizvodnje i potreba - rekao je Zoran Dominković, dr. vet.med na prezentaciji Program za poljoprivredu i selu što je održana u Vođincima kraj Vinkovaca pred stotinjak gnjevnih poljoprivrednika.

Dominković je dodao kako imamo loš Zakon o poljoprivrednom zemljištu i brojnu, skupu i neučinkovitu administraciju, a da bi se to promijenilo potrebno je provesti temeljne mjere poput tradicijske proizvodnje hrane i mesa, eko proizvodnje, donošenje zakonskih i podzakonskih akata, razvoja lokalnog tržišta - izravna prodaja, seljačke tržnice, mljekomati, mini mljekare, sirane, mini klaonice, ali i organiziranje i izgradnja tržišne i financijske infrastrukture, veletržnice, distribucijski centri, hladnjače, skladišta i povoljno financiranje.

Također je potrebno poticanje udruga, zadruga i klastera, uvođenje mladih poljoprivrednika u proizvodnju, stvaranje jake Hrvatske poljoprivredne komore, učinkovitost administracije, razvoj proizvoda sa EU oznakom kvalitete.

- Moramo iskoristiti sredstva iz EU fondova, mjere ruralnog razvoja 2014.-2020., provesti reorganizaciju ministarstava i njihovih tijela i agencija, pružiti efikasnu i brzu pomoć OPG-ima, obnova kulturne i prirodne baštine sela i ruralnog područja te agroturizam - rekao je Dominković, dodajući kako sve to ima za cilj "dovođenje poljoprivrede na mjesto strateške djelatnosti s obiteljskim gospodarstvima kao temeljnim nositeljima razvitka hrvatske proizvodnje i svrhovitog razvitka poljoprivrede te boljitka hrvatskog sela i seljaka".

>> Seljaci: Nije ni važno što prijavimo u zahtjevu, oni nam daju koliko hoće

Komentara 2

Avatar tajar
tajar
13:29 07.03.2014.

Ako gledamo globalno vidjet ćemo, da visokorazvijene zemlje imaju jaku poljoprivredu, a slabo razvijene se oslanjaju na turizam!

DO
dosaosam
13:33 07.03.2014.

Prošloj vlasti poljoprivreda je bila strateška grana to se vidi po ministru poljoprivrede koji još uvijek guli krumpire

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije