Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ajatolah Muhammad Husein Fadlallah, duhovni vođa muslimana šijita Bliskoga istoka

Sadamovo smaknuće normalno je i očekivano

svi-muhammad-txt.jpg
import
04.01.2007.
u 14:03

Duhovni vođa Hezbollaha ajatolah Muhammad Husein Fadlallah najutjecajniji je vjerski vođa među muslimanima šijitima na Bliskom istoku i u svijetu, čija fetva (muslimanska vjerska obveza) obvezuje nekoliko milijuna vjernika. Iako je njegovo ime još pri samom vrhu američke liste najtraženijih osoba, odmah nakon članova zloglasne Al-Qaide, fetva kojom se obraća vjernicima diljem svijeta osuđuje svaki oblik terorizma u kojem stradavaju nevini civili te već dulje vrijeme poziva Vatikan na uzajamni dijalog kako bi se riješili problemi između kršćana i muslimana. Nakon što su izraelski zrakoplovi sravnali sa zemljom njegov dom, a izraelski premijer Olmert jasno zaprijetio smrću svim vođama Hezbollaha, ajatolah Fadlallah na tajnom je mjestute te je do njega vrlo teško doći. Velike sigurnosne mjere, podzemni labirinti, presjedanja u automobile sa zatamnjenim staklima, oduzimanje mobitela, sata i nakita... procedura je koju je potrebno proći ne bi li se razgovaralo s vjerskim vođom šijita u Libanonu.

V.L: Kako komentirate smaknuće Sadama Huseina te hoće li, po vašem mišljenju, zbog njega eskalirati vjerski sukob između sunita i šijita u Iraku?
- Smaknuće tlačitelja i diktatora Sadama Huseina za nas je normalna i očekivana stvar jer je to on, zbog svoje krvoločne vladavine, zaslužio. Apeliramo i na sunite i na šijite u Iraku da ne upadaju u zamku vjerskih sukoba zbog smaknuća čovjeka koji je poštovao samo sebe i svoje mišljenje. Poznato je da je Sadam ubijao i jedne i druge, i sunite ili šijite, ako nisu podupirali njegove stavove. Amerika, koja je stvorila Sadama Huseina i koja ga je financijski i oružjem podupirala u ratu a Iranom, danas slavi njegovo smaknuće. Predsjednika SAD-a Busha ne smatramo ništa manje odgovornim za ubijanja nedužnih ljudi od Sadama. Kao što smo očekivali Sadamovu osudu i smaknuće, tako očekujemo i suđenje Georgeu Bushu za ratne zločine protiv nedužnih civila i za sve zločinačke ratove koje je vodio pod izlikom "borbe protiv terorizma", a koje je i međunaradna zajednica proglasila nelegitimnima i nelegalnima.

V.L.: Kako komentirate nedavni posjet pape Benedikta XVI. Turskoj, toj najvećoj muslimanskoj zemlji u Europi?
- Podržavam papin posjet Turskoj jer smatram da se time širom otvaraju vrata za daljnje dijaloge kršćana i muslimana. Samo se na takav način mogu rješavati problemi i nesuglasice, a nikako ratovima i agresijom. Usto, pozivam papu da posjeti i ostale muslimanske zemlje u kojima su kršćani manjina te da s njihovim državnicima pokuša riješiti problem kršćanske manjine. Isto tako, smatram, da bismo i mi, kao vjerski vođe muslimana ,trebali posjetiti kršćanske zemlje u kojima su muslimani manjina te na isti način pokušati rijepiti njihove probleme. Moje je mišljenje da se samo dijalogom mogu ukoniti nesuglasice među ljudima bez obzira na vjeru i naciju. Posebna mi je čast što sam preko kardinala Arensa, vatikanskog veleposlanika u Damasku, zaduženog za kršćansko-muslimanski dijalog, čak nekoliko puta uputio pismo pokojnom papi Ivanu Pavlu II., koji je na njih pozitivno odgovorio. Sadržaj tih pisama odnosio se na kršćane i muslimane te vjeru u jednog Boga, tj.spominjao se dijalog kojim bi se uklonile sve prepreke, nesporazumi i razlike te stvorio jedan blok kojim bismo se suprotstavili tlačiteljima, jedini cilj kojih je muslimansko-kršćanski vjerski sukob. Pozivam sve vjerske vođe u svijetu među muslimanima i kršćanima da zamijene govor mržnje ljubavlju i tolerancijom, na koje ih, među ostalim, pozivaju i Kuran i Biblija.

V.L.: Ipak, na izjavu pape Benedikta XVI. u govoru na predavanju u Njemačkoj vi ste također žestoko reagirali i zahtijevali njegovu javnu ispriku. Utječu li takve reakcije na sljedbenike, kojih je danas u svijetu nekoliko milijuna?
- Izjava Benedikta XVI. te citiranje bizantskog cara da se islam širio mačem te da prorok Muhamed islamu nije donio ništa dobro pokazuju da sadašnji papa, za razliku od Ivana Pavla II., nema široko obrazovanje i znanje što se tiče islama. Njegova izjava doista je uvredljiva za muslimane. Inzistirao sam na isprici upravo zato da se izbjegne lavina prosvjednika te davanje povoda ekstremistima za akcije. Papa je u tom govoru spomenuo i džihad, što je jedno od najosjetljivijih pitanja za muslimane. On dobro zna da mi vjerski vođe na džihad pozivamo samo u samoobrani. Tom sam prigodom papi postavio pitanje  zašto nikad nije spomenuo križarske ratove, koji su bili osvajački. No, ja opet kažem i poručujem svim kršćanima u svijetu da ne trebaju strahovati od islama jer islam zaista ne želi nauditi nijednoj drugoj vjeri. On priznaje i Bibliju i Toru  kao Božje knjige. Kuran poziva pripadnike ostalih religija da se zbliže, nađu zajednički jezik, da žive u istoj zemlji jer svi imaju ljubav prema jednom Bogu.

V.L: Vi kažete da nemate ništa protiv Židova, ali ipak ne priznajete izraelsku državu. Protivite se sporazumu između Palestinaca i Izraelaca i pozivate na rat protiv Izraela?
- I da svi Židovi sutra postanu muslimani, nikada neću priznati izraelsku državu ni njezin legitimitet jer je stvorena na teroru manjina. Ubijanjem i zastrašivanjem iz svojih domova otjerani su i kršćani i muslimani. Blagdani su prošli, netom je proslavljen Božić... Pitam vas, zašto ne bi i Betlehem i Jeruzalem bili otvoreni gradovi i za jedne i za druge, zašto ne bi zajednički obilježili rođenje Isusa?! Naše je stajalište da bi se Židovi koji su se doselili u Izrael nakon 1967. trebali vratiti u domicilne države, a oni koji su živjeli u Palestini zajedno s muslimanima i kršćanima stvoriti zajedničku državu, u kojoj bi svi bili ravnopravni. Mi ne možemo priznati državu koja favorizira ipodupire samo židovsku manjinu, a palestinskoj većini, muslimanima i kršćanima, ne dopušta povratak u državu u kojoj su rođeni. Stoga mi nismo u sukobu sa židovskom vjerom, naprotiv, mi je poštujemo isto kao i kršćansku, ali protivimo se državnom terorizmu i cionističkoj politici koju provodi izraelska država.

V. L.: Poznato je da ste u vrijeme sukoba u BiH javno pozvali muslimane diljem svijeta da duhovno, materijalno i oružjem pomognu muslimanima u BiH. Pratite li i danas situaciju na području bivše Jugoslavije?
- Drago mi je što je rat u Hrvatskoj završio te što je Hrvatska na pravom putu za ulazak u Europsku uniju. Želim joj puno sreće i ovom prigodom zahvaljujem Hrvatima na pomoći koju su pružili muslimanskim izbjeglicama u vrijeme rata. Što se tiče BiH, strah me je da se taj rat opet ne ponovi jer su na vodećim položajima u toj zemlji još uvijek ekstremisti. Oni ne poznaju vjeru ni Boga iako se u njega zaklinju, a njihova je vjera  mržnja. Strahujem i zbog jačanja vahabizma u BiH jer to, smatram, nije dobro za budućnost muslimana u BiH. Za Kosovo mislim da nikad neće dobiti samostalnost, unatoč najavama Amerikanaca. Poznata je njihova politika u svijetu  Kosovo će biti šiba kojom će stalno prijetiti Srbiji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije