Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Omiljeno američko oružje

Sadam, Milošević, Gadafi: Koga je sve američka vojska gađala raketama Tomahawk?

Sirija napad
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
13.04.2017.
u 12:48

Vojska SAD-a u posljednja tri desetljeća koristi ove projektile u gotovo svim većim napadima, uključujući Srbiju i BiH

Kao odgovor na kemijski napad sarinom koji je u Idlibu usmrtio desetine civila, za koji SAD krivi Bashara al-Assada, američki predsjednik Donald Trump naredio je napad na Siriju. U samo jednom napadu američka vojska ispalila je 59 Tomahawk projektila na zračnu bazu sirijske vlade.

Dva američka razarača u istočnom Mediteranu ispalila su ubojite projektile gađajući avione, skladišta, hangare, radare i bunkere municije.

Vojska SAD-a u posljednja tri desetljeća često je koristila napade ovim raketama. Otkako je 17. siječnja 1991. projektil Tomahawk prvi put lansiran u operaciji Pustinjska oluja tijekom Zaljevskog rata, Irak je do danas ostao država na čije je tlo palo najviše ovih razarajućih projektila.

U proteklih 26 godina Tomahawk je korišten u gotovo svakom većem američkom sukobu, uključujući intervencije u Afganistanu, srpske ciljeve u BiH, rušenje Gadafijeve vlasti u Libiji, ali i tijekom prvih udara na tzv. Islamsku državu u Raqqi.

 

Dok Irak drži uvjerljivo prvo mjesto po broju gađanja smrtonosnim raketama (njih 1 618), druga najviše gađana država je nekadašnja SR Jugoslavija (Srbija i Crna Gora).

Na te dvije države od ožujka do lipnja 1999. zbog rata na Kosovu ispaljeno je čak 218 razarajućih Tomahawk raketa.

Slijedi Libija sa 112 napada ovim raketama, u Afganistanu je ispaljeno njih 110, dok je na tlo Sirije palo 106 ovih projektila.

Na BiH i Sudan ispaljeno je 13 smrtonosnih projektila, u Jemenu sedam, a dva na ciljeve u Somaliji.

Projektil Tomahawk težak je nešto više od 400 kilograma, a zbog svog je velikog dometa i mogućnosti lansiranja s brodova i podmornica iznimno koristan u dalekometnim napadima. Postoji više tipova ovih raketa, a nove verzije opremljene su boljim GPS navigacijskim sustavom.

>>Novinar Večernjeg u Siriji: 'Tek smo ujutro shvatili što se zapravo događalo'

>>Pogledajte kako je Trump napao Siriju: 59 raketa Tomahawk ispaljeno iz Mediterana

Komentara 9

Avatar nekakav
nekakav
12:53 13.04.2017.

a sad podaci o broju žrtava u ovim američkim akcijama uvođenja demokracije, vladavine prava, slobode, državama koje nisu pristale biti američke lutke... nema ih? pa kako to da to ne objavljujete? sram bi vas bilo da objavite da su npr.pr. ameri direktno odgovorni za ubijanje više od 500.000 (to je pola milijuna) djece u iraku tijekom svojih igrica?

Avatar Eric Burdon
Eric Burdon
12:53 13.04.2017.

Svi ratovi se vrte oko davidove zvijezde.

OR
orao10
23:30 13.04.2017.

Trebali su ih malo vise baciti na Srbiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije