Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve na jednom mjestu

U Saboru predstavljen Parlametar.hr, aplikacija koja prati rad stranaka i zastupnika

Ines Strenja-Linić predstavila Parlametar
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
17.09.2018.
u 13:03

Parlametar je tražio da zastupnice i zastupnici potvrde svoje profile na društvenim mrežama, a u tijeku je i akcija prikupljanja individualnih e-mail adresa na koje bi im se građani putem Parlametra mogli izravno obratiti

Mostova Ines Strenja Linić predstavila je danas u Saboru internetski alat Parlametar.hr kojeg su osmislili GONG te slovenski institut Danas je nov dan ustvrdivši kako će on doprinijeti što većoj transparentnosti rada. Riječ je o internetskom alatu koji uz pomoć analize glasovanja i transkripata zastupničkih govora u Saboru olakšava praćenje rada pojedinačnih zastupnika, saborskih klubova zastupnika te Sabora općenito.

Osim što ovaj alat može biti prilično praktičan medijima, koristan je i građanima da vide kako pojedine stranke ili zastupnice rade, o čemu raspravljaju, kako glasuju i glasuju li uopće, predlažu li zakone ili amandmane...

Pristupiti mu se može preko internetske stranice parlametar.hr, no može ga se pratiti i na društvenim mrežama Facebooku, Twitteru i Instagramu. Ovaj alat koristi opsežnu građu Sabora i nudi opcije za lako i jednostavno dijeljenje i preuzimanje sadržaja i grafičkih vizualizacija.  

>> Pogledajte predstavljanje Parlametra

Slaven Rašković, voditelj GONG-ova digitalnog tima kaže da je dio zastupnika pozitivno odgovorio na prijedlog da se u sklopu Parlametra objave i njihove e-mail adrese kako bi im se građani mogli izravno obratiti. Spomenuta aplikacija već je odlično primljena u Sloveniji, kaže programer i jedan od autora aplikacije Parlametar.si iz slovenskog instituta "Danas je nov dan“ Filip Dobranić

- Dok je predsjednik Sabora bio Božo Petrov, on se zauzimao za digitalizaciju i transparentnost rada Sabora, a ovo je nastavak toga – zaključila je Strenja Linić.

 

 

 

Komentara 1

DU
Deleted user
12:16 17.09.2018.

Maaa koga da pratimo kad je sabor prazan uvijek dao bih ja većini otkaz jer nisu na svom radnom mjestu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije