Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SAD: Znanstvenik pokušao prodati Izraelcima povjerljive informacije

Stewart David Nozette
AFP
20.10.2009.
u 09:15

Trebao bi se danas pojaviti pred sudom u Washingtonu. Najviša zapriječena kazna koja mu prijeti je doživotni zatvor. Od 1989. do 2006. godine imao je pristup povjerljivim dokumentima.

Vodećega američkog znanstvenika Stewarta Davida Nozetta (52) koji je radio za Bijelu kuću i svemirsku agenciju NASA-u u ponedjeljak su uhitili agenti FBI-a pod optužbom za špijunažu. Pokušao je povjerljive informacije dati agentu FBI-a koji se predstavio kao agent izraelske tajne službe.

Trebao bi se danas pojaviti pred sudom u Washingtonu. Najviša zapriječena kazna koja mu prijeti je doživotni zatvor. Od 1989. do 2006. godine imao je pristup povjerljivim dokumentima, čak i onim s oznakom "Top secret" te je imao redovit pristup informacijama i dokumentima u vezi s obranom SAD-a.

Nozette je radio u Bijeloj kući od 1989. do 1990 u Nacionalnom vijeću za svemir gdje je radio na projektu otkrivanja vode na Mjesecu. Potom je deset godina radio u laboratoriju ministarstva energetike na naprednim tehnologijama.

Godine 2000. osnovao je tvrtku koja je razvijala napredne tehnologije za američku vladu, uključujući Pentagon i NASA-u. Prošlog mjeseca kontaktirao ga je agent FBI-a ne predstavivši se kao agent izraelske tajne službe kojem je rekao da je spreman redovito odgovarati na pitanja o povjerljivim informacijama u zamjenu za novac i izraelsku putovnicu.

U zamjenu za povjerljive informacije o američkim satelitima, sustavima rane uzbune i sredstvima obrane ili odmazde protiv napada većeg razmjera te važne informacije o američkoj obrambenoj strategiji primio je 11 tisuća dolara, priopćilo je ministarstvo pravosuđa iz kojeg ističu da nit jedan izraelski državljanin u ovom slučaju nije prekršio američke zakone.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije