Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napeta situacija

SAD zabranio zračnim kompanijama letove iznad dijelova iranskog zračnog prostora

Zrakoplovi American Airlinesa
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
21.06.2019.
u 09:31

Rušenje nenaoružane letjelice Global Hawk posljednji je u seriji incidenata u Omanskom zaljevu, ključnom prolazu za globalni izvoz nafte, tijekom kojih je došlo do napada na šest naftnih tankera

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) u četvrtak je izdala hitan nalog kojim zabranjuje američkim kompanijama letove iznad dijelova iranskog teritorija zbog pojačanih napetosti u tom području.

Nalog za zabranu letova iznad dijelova Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca izdan je nekoliko sati nakon što je zrakoplovna kompanija United Airlines otkazala letove između zračne luke Newark u New Jerseyu i glavnog indijskog financijskog središta Mumbaija, koji lete kroz iranski zračni prostor, zbog sigurnosne procjene nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu.

Rušenje nenaoružane letjelice Global Hawk posljednji je u seriji incidenata u Omanskom zaljevu, ključnom prolazu za globalni izvoz nafte, tijekom kojih je došlo do napada na šest naftnih tankera.

Iz FAA tvrde kako je prema aplikacijama za praćenje leta, najbliži civilni zrakoplov letio unutar 45 nautičkih milija od letjelice Global Hawk kada su je srušile iranske zračne rakete.

"Na području su u vrijeme napada letjele brojne civilne letjelice", poručili su iz FAA.

Dodali su da su zabrinuti zbog porasta napetosti i vojne aktivnosti u blizini važnih civilnih zrakoplovnih ruta, kao i zbog spremnosti Irana na korištenje projektila dugog dometa u međunarodnom zračnom prostoru bez upozorenja.

Ključne riječi

Komentara 16

MP
miroslav.petkovic.7564
10:16 21.06.2019.

E sramota Ameri! Uvjek pricate imate sve najbolje najbolji avioni najbolji dronovi. A iranci ga srusise od prve! Vidis kad naletis na malo ozbiljniju zemlju. nemoze se dat Iranu zabrana leta iznad svoje zemlje. Nije to ipak Libija ili Irak..Ovoo mi lici samo pucanj u prano samo se sramote. Iran je na svome i stiti svoj integritet i nije dosao na tude obale..Sad ce domaci amerikanci i navijaci lupat minuse. Trebalo se drzat potpisa i dogovora . Ne radit sta hoces pa sad se samo osramotili!

MM
Marko_M
10:05 21.06.2019.

Jos cekam...samo pricaju..ne napadaju.. ajde pozurite nafta ceka ali i persijanci...

NJ
njofra51
10:42 21.06.2019.

a kad amerikanci sruše iranski avion sa 300 putnika?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije