Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliski istok

SAD, Velika Britanija, Emirati i Saudijska Arabija pozivaju na "diplomatska rješenja" u vezi s Iranom

Iran
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.06.2019.
u 22:10

Pozivamo Iran da prekine svako djelovanje koje može ugroziti regionalnu stabilnost i da se pronađu diplomatska rješenja radi smanjenja napetosti, istaknule su te zemlje u zajedničkom priopćenju

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su u ponedjeljak na pronalaženje "diplomatskih rješenja" kako bi se smanjile trenutačne napetosti s Iranom.

"Pozivamo Iran da prekine svako djelovanje koje može ugroziti regionalnu stabilnost i da se pronađu diplomatska rješenja radi smanjenja napetosti", istaknule su te zemlje u zajedničkom priopćenju.

Tekst je objavio SAD u vrijeme dok američki državni tajnik Mike Pompeo, tvorac politike "maksimalnog pritiska" na Iran, boravi u posjetu u Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, saveznicima Washingtona i velikim suparnicima Teherana.

Veze Irana i SAD-a koje su zahladnjele nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu u svibnju 2018. i uvođenja strogih američkih sankcija Teheranu, dodatno su se pogoršale nakon napada na naftne tankere u Perzijskom zaljevu u svibnju i u lipnju za koje se ne zna tko je odgovoran.

Američki predsjednik Donald Trump je za te napade u prolazu strateški važnom za izvoz nafte optužio Teheran koji je to demantirao.

"Ti napadi ugrožavaju međunarodne morske puteve (...) Brodovi i njihova posada moraju moći sigurno ploviti u međunarodnim vodama", ocijenile su četiri zemlje potpisnice zajedničke izjave.

Zategnuti odnosi SAD-a i Irana dodatno su se pogoršali pošto je Iran 20. lipnja srušio raketom američku bespilotnu letjelicu u iranskom zračnom prostoru, tvrdi Teheran, a Pentagon kaže da se to dogodilo u međunarodnom zračnom prostoru.

Četiri zemlje su usto izrazile zabrinutost nakon napada na aerodrom u Saudijskoj Arabiji u kojemu je u nedjelju navečer poginula jedna osoba i za koji su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici hutisti.

Ključne riječi

Komentara 13

GV
golub Vaso
10:01 25.06.2019.

osovina zla čine VB-Usa-izrael-emirati-saudi

MM
Marko_M
09:46 25.06.2019.

A rijesenje za Saudijsku Arabiju? Genocid u Jemenu ne prestaje,a najmanja ljudska prava u toj drzavi... Da Iran je problem br 1...naravno rekla usa...

DO
domolub
23:24 24.06.2019.

nemam lično ništa protiv Amera,ali zašto se samo vrsi pritisak na Iran ,a ustvari ovi drugi su još više krivi,nebili prodavali svoju naftu i podigli cijenu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije