Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija

SAD uvodi nove sankcije Siriji zbog kemijskog napada

Sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
25.04.2017.
u 00:05

Sankcije se odnose na 271 zaposlenika Sirijskog znanstvenog i istraživačkog centra koji je odgovoran za razvijanje nekonvencionalnog oružja, priopćio je ministar državne riznice Steven Mnuchin.

Sjedinjene Države uvode nove sankcije Siriji zbog upotrebe plina sarina protiv civila početkom travnja.

Sankcije se odnose na 271 zaposlenika Sirijskog znanstvenog i istraživačkog centra koji je odgovoran za razvijanje nekonvencionalnog oružja, priopćio je ministar državne riznice Steven Mnuchin.

"Ove sankcije ciljaju na znanstveni centar koji razvija strašno kemijsko oružje Bašara al-Asada protiv nevinih ljudi, žena i djece", kazao je Mnuchin.

Sjedinjene Države šalju ovom akcijom snažnu poruku da će držati cijeli Asadov režim odgovornim za ova strašna kršenja ljudskih prava, kako bi se spriječilo širenje ove vrste barbarskog kemijskog oružja, rekao je američki ministar.

Zaposlenici centra o kojem je riječ stručnjaci su za kemiju i srodna područja i radili su na programu razvoja kemijskog oružja.

Slike djece koja umiru nakon napada kemijskim oružjem potresle su svijet. Više od 80 ljudi ubijeno je u tom napadu, uključujući i djecu, a nakon toga američki predsjednik Donald Trump odlučio je izvesti udar na zračnu bazu iz koje je napad na civile navodno pokrenut.    

Uvođenjem ovih sankcija udvostručio se broj organizacija i pojedinaca koji su na udaru sankcija povezanih sa sukobom u Siriji, kazao je Mnuchin.

Sankcije predviđaju zamrzavanje bilo kakve imovine koju bi u SAD-u posjedovali oni protiv kojih su pokrenute, te također brane američkim građanima i tvrtkama da s njima stupaju u poslovni odnos. 

Sirijske vlasti odbile su optužbe da njihove snage stoje iza tog kemijskog napada.

>>Je li Baba Vanga predvidjela sukob u Siriji i 3. svjetski rat

>>Rusija, Iran i Sirija odgovorit će SAD-u u slučaju ponovnog napada

Ključne riječi

Komentara 4

M3
Miške 3
06:31 25.04.2017.

SAD uvodi nove sankcije Siriji, zbog američkog napada na Siriju.

Avatar nemam-pojm@
nemam-pojm@
06:38 25.04.2017.

Opravdanje za napad bez dokaza na suverenu državu,.. usuđujem predvidjet kopnenu intervenciju Jordana u Siriji. Snage sir.vojske potpomognute s iranskim,ruskim i libanonskim snagama su u naletu da pometu od Hame,Homsa i Damaska do Eufrata.

Avatar oxi
oxi
09:24 25.04.2017.

"Ujedinjeni narodi su na kraju zaključili da nema veze između zračnog napada sirijskog ratnog zrakoplovstva i uporabe kemijskog oružja u sirijskoj pokrajini Idlib. Predsjednik istražne komisije za Siriju Povjerenstva za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UNHRC), Paulo Sergio Pinheiro, na konferencijiiji za novinare je rekao kako nije pronađena bilo kakva veza između zračnog napada 4. travnja u gradu Khan Shaykun u pokrajini Idlib i navodne uporabe kemijskog oružja u tom gradu od strane Damaska"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije