Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIPLOMATSKI RAT

SAD uveo sankcije iranskom ministru vanjskih poslova

Foto: MANAURE QUINTERO/REUTERS/PIXSELL
01.08.2019.
u 07:14

"To ne utječe na mene ili moju obitelj jer nemam imovine van Irana. Hvala što me smatrate tako velikom prijetnjom vašim planovima", poručio je iranski ministar.

Sjedinjene Države su u srijedu uvele sankcije iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu, čime su možebitno potkopale izglede za diplomatske razgovore u trenutku povećanja napetosti između dvije zemlje.

Zarif je bio važna osoba u postizanju sporazuma između Teherana i svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu 2015. u doba predsjednika Baracka Obame. Donald Trump je prošle godine povukao SAD iz tog sporazuma.

Napetosti između SAD-a i Irana pojačale su se posljednjih mjeseci nakon napada na tankere u Zaljevu za koje Washington okrivljuje Iran i iranskog obaranja američke bespilotne letjelice.

"Javad Zarif provodi bezobziran plan iranskog Vrhovnog vođe i glavni je glasnogovornik režima u svijetu. Sjedinjene Države šalju jasnu poruku iranskom režimu da se njegovi nedavni postupci potpuno neprihvatljivi", napisao je u izjavi američki ministar financija Steve Mnuchin.

Sankcije Zarifu uključuju blokadu sve imovine i poslovanja u SAD-u no iranski ministara je poručio da ih ionako nema.

"Razlog SAD-a je što sam ja glavni iranski glasnogovornik po svijetu. Je li istina stvarno tako bolna?", napisao je Zarif na Twitteru. "To ne utječe na mene ili moju obitelj jer nemam imovine van Irana. Hvala što me smatrate tako velikom prijetnjom vašim planovima", dodao je.

Mnuhcin je rekao da je Zarif koristio društvene mreže kako bi širio iransku "propagandu i dezinformacije" dok istovremeno iranska vlada građanima ne dopušta korištenje tih mreža.

Trumpova administracija je rekla da će od slučaja do slučaja odlučivati hoće li Zarifu dati vizu za SAD, uključujući i za putovanja u UN gdje bi u rujnu mogao sudjelovati na Općoj skupštini te organizacije.

Ako Zarif dobije takvu vizu to bi ostavilo otvorena vrata za moguće izravne ili neizravne kontakte SAD-a sa Zarifom tijekom skupštine na kojoj  je dolazilo do ranijih kontkata SAD-a i Irana.

Viši dužnosnik SAD-a ponovio je da je Trump otvoren za razgovore s Iranom ali da američka administracija ne smatra da je Zarif jedna od ključnih osoba u donošenju odluka.

Washington sankcionirao Zarifa jer se plaši njegovih diplomatskih vještina, napisao je a Twitteru glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi.

"Vrhunac gluposti i nedosljednosti američkih čelnika je što ne prepoznaju dr. Zarifa kao utjecajnog u iranskoj politici nego ga u krajnjem neznanju sankcioniraju. Amerikanci se jako boje logike dr. Zafira i njegovih pregovaračkih vještina", napisao je Mousavi.

Komentara 3

GV
golub Vaso
07:43 01.08.2019.

tko će mu zabraniti da dođe u UN da diplomatskom putovnicom

Avatar intimus500
intimus500
12:06 01.08.2019.

baš mi ga je žo :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije