Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNA REAKCIJA

SAD uskratio financiranje UN-ovog protuterorističkog ureda koji vodi Rus

Nikki Haley
Reuters/Pixsell
28.06.2018.
u 00:15

Odluka o uskrati financiranja donesena je zbog odluke voditelja UN-ovog protuterortsičkog ureda, bivšeg ruskog diplomata, da zatvori dio inauguralne konferencije za nevladine interesne skupine.

Sjedinjene Države su u srijedu najavile da neće dati obećanih dva milijuna dolara za Protuteroristički ured Ujedinjenih naroda te da će na UN-ovu konferenciju o borbi protiv terorizma poslati sudionike niže razine. Odluka o uskrati financiranja donesena je zbog odluke voditelja UN-ovog protuterortsičkog ureda, bivšeg ruskog diplomata, da zatvori dio inauguralne konferencije za nevladine interesne skupine, rekao je dužnosnik SAD-a pod uvjetom da ostane neimenovan.

Na pitanje ima li odluka veze s time što je Vladimir Voronkov Rus, dužnosnik SAD-a je odgovorio da ima te da se glede konferencije Voronkov našao pod "pod strašnim pritiskom iz domovine". Ured Voronkova agenciji Reuters još nije odgovorio na upit za komentar.

Veleposlanica SAD-a Nikki Haley u izjavi je rekla da nema presdeana za isključenje interesnih skupina, poznatih i kao "civilno društvo", s konferencije na Općoj skupštini kojoj je domaćin glavni tajnik UN-a.

"Nema razumnog objašnjenja zašto bi UN nastojao cenzurirati ovu konferenciju, osim da je popustio pod političkom pritiskom šačice pokvarenih zemalja bez vjerodostojnosti u borbi protiv terorizma, poput Rusije, Irana, Kube i Venezuele, a za koje je ograničavanje pristupa i blokiranje sudjelovanje civilinog društva norma ponašanja", rekla je Haley.

Zapadne zemlje optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina da se obrušio na interesne skupine i da obesharbruje rad neovisnih institucija. Dužnosnik SAD-a je rekao da su Sjedinjene Države i druge države tražile od glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa i Voronkova, koji je na položaj imenovan prije godinu dana, da uključe te skupine u cijelu konferenciju jer joj mogu dati vrijedan doprinos.

Stajalište SAD-a spram ovog godinu dana starog UN-ovog ureda novi je pritisak Trumpove administracije za promjene u UN-u. Prošlog se tjedna SAD povukao iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava zato što smatra da je to tijelo pristrano na štetu Izraela te da se izbjegava reformirati. Dvije sjednice konferencije o borbi protiv terorizma koja počinje u četvrtak, o podjeli informacija i stranim borcima, bit će zatvorene za medije i interesne skupine.

Viši dužnosnik UN-a  je rekao, također pod uvjetom da ostane neimenovan, da je razlog za zatvorenost  očekivanje da će "među čelnicima protuterorističkih agencija biti podijeljene mnoge osjetljive informacije". Dužnosnik SAD-a je rekao da Washington svoju nazočnost na dvodnevnoj konferenciji spušta na razinu obnašatelja dužnosti zamjenika koordinatora ureda za protuterorizam Stae Departmenta, umjesto mogućeg dužnosnika ministarske razine.

Na konferenciji se očekuje gotovo 120 zemalja, a gotovo tri četvrtine će predstavljati čelnici ili zamjenici čelnika agencija za borbu protiv terorizma ili ministri unutarnjih poslova, te 100 organizacija civilnog društva, rekao je dužnosnik UN-a.

Nikki Haley
1/3
Ključne riječi

Komentara 17

ZA
Zapadnjak
01:05 28.06.2018.

objektivno UN je lakrdija, od svih njihovih organizacija samo mi UNICEF pada na pamet kao jedna koja nije totalni promasaj, ovo ostalo je debakl...

II
iifever2
10:23 28.06.2018.

"civilno drustvo" koje niti financiraju "civili" niti radi za dobrobit "civila" XD

DU
Deleted user
00:38 28.06.2018.

Tako i triba. UN je jedna lakrdija,di god su došli ništa nisu napravili,dapače mogli smo vidit kako je UNPROFOR potpomaga Srbe svojim "čuvanjem" okupirane hrvatske zemlje,kako su zaustavili genocid u Srebrenici i tako. Prosto rečeno organizacija od ku*ca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije