Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE HONG KONGA

SAD upozorio Kinu zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti

Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) opens at the Great Hall of the People in Beijing
Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
22.05.2020.
u 07:10

„Svaki napor da se donese zakon o nacionalnoj sigurnosti koji ne predstavlja volju naroda Hong Konga bio bi destabilizirajući i naišao bi na snažnu osudu SAD-a i međunarodne zajednice, rekla je glasnogovornica američke diplomacije Morgan Ortagus

Sjedinjene Američke Države upozorile su u četvrtak Kinu da bi bilo kakav napor da se nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga naišao na međunarodnu osudu.

„Svaki napor da se donese zakon o nacionalnoj sigurnosti koji ne predstavlja volju naroda Hong Konga bio bi destabilizirajući i naišao bi na snažnu osudu SAD-a i međunarodne zajednice, rekla je glasnogovornica američke diplomacije Morgan Ortagus.

Poručila je da su visoki stupanj autonomije i poštivanje ljudskih prava ključni za očuvanje posebnog statusa tog teritorija.

Kina je u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu.

Zakonom bi se po pisanju lista South China Morning Posta zabranilo Hong Kongu otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije