Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EZGOTIČNI LJUBIMCI

Jedu sve pred sobom: Držali su ih kao ljubimce, a sada predstavljaju problem za ekosustav

Foto: Screenshot
1/2
13.05.2020.
u 20:15

Iako se smatra kako nisu prijetnja ljudima, ako se osjete ugroženima napast će ih sa svojim oštrim zubima i dugim repom.

Sjedinjene Američke države suočavaju se s problemom kakav nisu očekivali - invazijom guštera vrste tegu čije se stanište inače nalazi u Južnoj Americi, ali već se udomaćio na Floridi i proširio na Georgiju. 

Odrasla jedinka može dostići veličinu od jednog metra i težinu od 4,5 kg. S obzirom na to da su mu omiljeni plijen jaja američkih aligatora i kornjača, tegu gušteri su direktna prijetnja zaštićenim životinjskim vrstama i njihovom opstanku. 

Iako se smatra kako nisu prijetnja ljudima, ako se osjete ugroženima napast će ih sa svojim oštrim zubima i dugim repom. Dužnosnici smatraju kako je riječ o životinjama koje su ili pobjegle ili su puštene u prirodu i pozvali su građane da im prijave ako ih vide. 

Crno-bijeli tegu je najveći iz cijele obitelji tegu guštera, a njegovo stanište nalazi se na području Brazila, Paragvaja, Urugvaja i Argentine. Smatra se kako je dospio na teritorij SAD-a preko trgovine egzotičnim ljubimcima. 

- Vrsta se udomaćila kao egzotična invazivna vrsta na nekoliko mjesta na području južne Floride, a sada vjerujemo da se nalazi na području okruga Toombs i Tattnal u Georgiji. Nastojimo ih ukloniti iz divljine jer mogu imati negativan utjecaj na domaće životinjske vrste. Pojest će sve što se nađe ispred njih, a omiljena su im hrana jaja vrsta koje ih ostavljaju u zemlji kao što su naše gopher kornjače - kazao je John Jensen iz Odjela prirodnih resursa savezne države Georgije, piše Daily Mail. 

Kako je riječ o invazivnoj vrsti, tegu gušteri imaju vrlo malo predatora na području SAD-a i brzo se razmnožavaju. Dužnosnici ističu kako puštanje te vrste u prirod je bilo najgore što se moglo učiniti. 

Komentara 9

VL
vlaser
21:07 13.05.2020.

i kod nas su se vec udomili. zauzeli su cijeli GORNJI grad I JEDINI restoran u hrvatskoj - koji nije zatvoren. toliko su se rasirili da je 90 % sabora " POBEGLO "

Avatar Behemot
Behemot
20:47 13.05.2020.

Kod nas su puštene neautohtone agresivne vrste kalifornijska pastrva, europski ris, kineski šaran .. i nikom ništa.

ŠV
Šime Validžić
03:14 15.05.2020.

Neprihvatljivo je što neki ‘ljubitelji životinja’ ali i aktivisti, među kojima su neki iz udruge “Oslobođenje životinja” podržavaju ovo ekološki štetno puštanje stranih vrsta u neki ekosustav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije