Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVUKLI SE IZ INF-A

SAD testirao konvencionalni projektil srednjeg dometa

Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL
19.08.2019.
u 21:49

U ožujku, dužnosnici Pentagona kazali su da će testirati raketu u kolovozu, kada sporazum INF više ne bude na snazi.

Sjedinjene Države objavile su u ponedjeljak da su testirale konvencionalni projektil srednjeg dometa, nakon što se Washington povukao iz sporazuma INF po kojem mu je to bilo zabranjeno.

Uspješan test proveden je u nedjelju za zapadne obale SAD-a, s otoka San Nicolas, priopćilo je ministarstvo obrane.

"Testna raketa ispaljena je iz zemaljske lansirne rampe i precizno je pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta", pojasnio je Pentagon u priopćenju.

"Dobiveni podaci i lekcije izvučene iz ovog testiranja dat će ministarstvu obrane potrebne informacije za razvoj novih oružja srednjeg dometa", zaključio je Pentagon.

Tip rakete testirane u nedjelju bio bi zabranjen u okviru Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF).

Washington se povukao iz tog bilateralnog sporazuma koji datira iz 1987., iz vremena Hladnog rata, nakon što je optužio Rusiju da je prekršila sporazum.

To je otvorilo put za novu utrku u naoružanju protiv Rusije, ali prije svega protiv Kine, piše Reuters.

Ministar obrane Mark Esper najavio je da će SAD odsad ubrzati razvoj novih projektila zemlja-zrak.

U ožujku, dužnosnici Pentagona kazali su da će testirati raketu u kolovozu, kada sporazum INF više ne bude na snazi.

Ključne riječi

Komentara 15

NE
Nepokolebljiv
23:55 19.08.2019.

Samo tako! Korak po korak 3, 4 puta godisnje lansirati, svaki puta malo napredniji projektil, u specifikacijama tehnicko dostizno Putinu, ali skupo, pa mu u roku 4 - 5 godina potrositi vagone novaca. Tako je "trku u naoruzanju" rezirao predsjednik Reagan i u 10 godina su sovjeti bili gotovi. Putin ce ili bankrotirati ili se prestat *urciti.

AK
admine konjino jedna glupa ust
10:12 20.08.2019.

Hoceli Engleska,ili neka druga europska drzava,da sada udare sankcije americi,jer poslije takvih testiranja od strane Koreje,Rusije....obicno idu sankcije.....

DU
Deleted user
06:30 20.08.2019.

ma nisu nista testirali, to je tomahawk koji je bio zabranjen lansirati sa zemlje(samo iz zraka i s vode) dok je vazio sporazum koji je prekinut navodno zato jer su rusi imali i jos imaju rakete srednjeg dometa koje nisu bile ispaljivane sa zemlje do sada a od sada izgleda da se smiju lansirati i sa zemlje, najzanimljivije u svemu tome je cinjenica da su ameri u zadnjih par godina dovlacili lansere mark 41 vertical launching system koji za cudo mogu lansirati tomahawk sa zemlje(ko bi rekao) a sad ce poceti dovlaciti tomahawk u eu zapravo za sad u poljsku i rumunjsku, tako da sad otprilike znamo na koje zemlje ce rusi ciljati ali sve u svemu sramota za ameriku jer se dobro vidi sto hoce a to je da se europa zavadi s rusima tako da ameri mogu doci i oslobadjat fakultete,institute, banke, muzeje itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije