Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKI PROJEKT

SAD: Sjeverni tok 2 se neće pokrenuti ako Rusija napadne Ukrajinu

FILE PHOTO: The construction site of the Nord Stream 2 gas pipeline in Russia
ANTON VAGANOV/REUTERS
27.01.2022.
u 06:38

Projekt je suočen s otporom unutar Europske unije, Sjedinjenih Država, kao i Ukrajine

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price izjavio je u srijedu da plinovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke neće napredovati ako Rusija napadne Ukrajinu.

"Želim biti vrlo jasan: ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće krenuti naprijed", rekao je Price. "Neću ulaziti u pojedinosti. Radit ćemo s Njemačkom kako bismo osigurali da se ne pomakne naprijed.", dodao je.

Energetski projekt s najvećim podjelama u Europi, Sjeverni tok 2, osmišljen je da udvostruči količinu plina iz Rusije ravno u Njemačku, zaobilazeći tradicionalnu tranzitnu državu Ukrajinu.

Projekt je suočen s otporom unutar Europske unije, Sjedinjenih Država, kao i Ukrajine, jer povećava energetsku ovisnost Europe o Rusiji i uskraćuje ukrajinske naknade za tranzit.

VIDEO: Srpska policija objavila snimku pretrage Velikog ratnog otoka, potraga za Matejem Perišem se nastavlja

Ključne riječi

Komentara 10

TR
trpimir2021
09:47 27.01.2022.

Ako dođe do rata, svi "tokovi" plina iz Rusije u Europu će stati, pa sjeverni tok 2, nikom neće trebati.

MP
miroslav.petkovic.7564
07:02 27.01.2022.

E bas ce ameri odlucivat od kog ce Njemci kupovat plin..Alternative nema za zamjenu ruskog plina.Ili bi ameri trpaki svoj plin po 2500 Dolara po tisucu kubnom metru...U njemackoj je velika iflavija i puno poduzeca se zatvara. Njemacke tjedne novine STERN pisu WIE LANGE WIR OHNE RUSSICHE GAS AUSKOMMEN.Sto znaci koliko dugo mozemo se snaci ili izdrzati bez ruskog plina....Ali rusija puni kasu.

BA
BartolSinisa
10:24 27.01.2022.

Sjeverni tok 2 Rusiji vise ne treba. I ukoliko nece biti pusten u pogon evropa ce imat 2025 godine veliki problem nedostatka plina.I cjene plina tada ce znatno porasti u odnosu na sadasnje koje su i tako visoke. A do tada Gazprom ce dozirat evropi minimalne kolicine plina po ugovorima i drzat sadasnje visoke cjene plina. A 2025 god. pored Peterburga pocinje sa radom ogromni plinski kompleks u kojem ce se prirodni plin konvertirat u LNG plin i slati brodovima dalje po svijetu. Kapacitet terminala 50 milijardi m3 plina godisnje. Znaci, ukoliko evropa se otkaze od ST2 skoro sav taj plin ide u LNG. I dalje brodom u Kinu a mozda i na Krk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije