Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrabra odluka

SAD se povukao iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava

Foto: TOYA SARNO JORDAN/REUTERS/PIXSELL
20.06.2018.
u 07:22

Taj korak ne znači i američko povlačenje iz „angažiranja u vezi s ljudskim pravima".

Sjedinjene Američke Države povlače se iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, izvijestila je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, ističići da je riječ o "licemjernom tijelu koje služi samo sebi".

Hale je kazala da se Washington odlučio na povlaćenje iz Vijeća jer druge države "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se to tijelo reformirao. No, dodala je da taj korak ne znači i američko povlačenje iz „angažiranja u vezi s ljudskim pravima".

Do najavljene odluke o povlačenju SAD-a iz tog UN-ovog tijela došlo je samo dan nakon što je šef UN-ovog Vijeća za ljudska prava Zeid Raad al Husein osudio Trumpovu administraciju zbog razdvajanja migrantske djece od roditelja na granici SAD-a, javljaju agencije.

Europska unija priopćila je da odluka Trumpove administracije "riskira potkopati ulogu SAD-a kao pobornika i promicatelja demokracije na svjetskoj sceni". Glasnogovornica EU Maja Kocijančič priopćila je da Unija ostaje "čvrsto i pouzdano posvećena" tom tijelu sa sjedištem u Ženevi, u čijem je sastavu 47 zemalja.

I britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson izjavio je da je odluka SAD o povlačenju iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava "za žaljenje" i istovremeno poručio da podrška Britanije Vijeću ostaje nepromijenjena. Kazao je da i Britanija želi reformu Vijeća za ljudska prava, ali da su posvećeni „jačanju Vijeća iznutra", prenosi Reuters.

S druge strane kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pozdravio je "hrabru" odluku Trumpove administracije i istaknuo da je Vijeće „pristrana, neprijateljska i antiizraelski organizacija koja je iznevjerila svoju misiju zaštite ljudskih prava".

Ključne riječi

Komentara 39

BA
bakulušić
09:30 20.06.2018.

Napokon dobar potez američke administracije i napokon dobra kvalifikacija rada i djelovanja tog Vijeća. Zamišljeno i osnovano da štiti temeljna ljudska prava, pretvorilo se u nositelja i promicatelja gender ideologije. Sve dobro i normalno su pretvorili u naopako a sve naopako su pretvorili u nekakvo "dobro" koje dabra nije vidjelo. A zaštita temeljnih ljudskih prava? Samo lijepa fasada i jedna velika šarena laž. Licemjerje!!! - kako rekoše Amerikanci.

ZA
Zapadnjak
09:53 20.06.2018.

vijece za ljudska prava se uglavnom ponasa kao platforma ekstremne ljevice za promicanje marksizma, ovog modernog ekstremistickog tzv. "feminizma", opravdavatelja islamistickog divljanja i slicnih stvari

Avatar nekakav
nekakav
07:33 20.06.2018.

nakon što su 30 godina blokirali svaku akciju tog vijeća kojom se planiralo barem osuditi izrael radi ratnih zločina prema palestincima i djeci, nakon što su instalirali u to vijeće saudijsku arabiju (koja je valjda primjer drugima po pitanju zaštite univerzalnih i općih ljudskih prava), sad se povlače. zemlja koja nije ratificirala međunarodnu konvenciju o pravu mora, soli pamet drugima, i poziva se na svoje pravo ploviti svjetskim morima gdje i kad žele... zemlja koja je više od 100 drugih zemalja svijeta natjerala da potpiše ugovore kojima su američki vojnici zaštićeni od izručenja zemljama koje ih traže zbog ratnih zločina, se našla pametovati i druge osuđivati radi ratnih zločina. zemlja koja je eskivirala svaki međunarodni ugovor i sporazum, hoćete od onog sa srbima po pitanju kosova (znate, rezolucija un-a predviđa povratak srbijanske vojske na granice sa albanijom...), do bilo kojeg se možete sjetiti... da, trump radi samo ono što i njegovi prethodnici, s time da on sad formalizira postojeće stanje. ono što slijedi jest dodatno čerupanje un-a, i ogoljavanje te institucije koje od svojeg osnutka nije izvršila ni jednu važnu zadaću, zaštititi male od velikih. i to je dobro što sad ameri rade, jer će sad svi morati krenuti prema reformi svjetske politike, a tu amerikanci očekuju da će i dalje imati presudnu i vodeću riječ, ali mislim da su zakasnili 10 godina, jer rusija, kina, indija, brazil, iran, i još poneka zemlja, nisu tako slabe kao pred 10 godina, i oni odlučuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije