Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
raketna premoć

SAD se naoružava, pokušava nadoknaditi zaostajanje za Kinom

FILE PHOTO: A Tomahawk Land Attack Missile (TLAM) is launched from the guided missile cruiser USS Cape St. George in the eastern Mediterranean Sea
Foto: U.S. Navy/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.05.2020.
u 12:43

Oslobođena ograničenja hladnoratovskih sporazuma o kontroli naoružanja, administracija predsjednika Donalda Trumpa planira u azijsko-pacifičkoj regiji rasporediti zemaljske krstareće projektile velikog dometa

Dok se Washington i Peking prepiru oko pandemije koronavirusa, na prekretnici je dugoročna borba dviju pacifičkih sila u kojoj SAD novim oružjima i strategijom pokušava nadoknaditi zaostajanje za raketnom premoći Kine.

SAD je proteklih desetljeća uglavnom stajao na mjestu dok je Kina dramatično ojačala. Sada, oslobođena ograničenja hladnoratovskih sporazuma o kontroli naoružanja, administracija predsjednika Donalda Trumpa planira u azijsko-pacifičkoj regiji rasporediti zemaljske krstareće projektile velikog dometa.

Pentagon planira naoružati marince tipom krstareće rakete Tomahawk kojom su sada opremljeni ratni brodovi, pokazuje nacrt proračuna za 2021. i svjedočenje vojnih zapovjednika pred Kongresom. Također ubrzava raspoređivanje novih protubrodskih raketa velikog dometa, prvih koje je SAD razvio u posljednjih nekoliko desetljeća.

U izjavi Reutersu vezanoj za te američke poteze, Peking je pozvao Washington da "bude oprezan na riječima i djelima", da "prestane povlačiti šahovske figure" u regiji i da prestane "pokazivati mišiće" Kini.

Cilj američke strategije je odgovoriti na premoć Kine u balističkim raketama i raketama koje su stacionirane na tlu. Pentagon također namjerava sustići kinesko vodstvo u onome što stratezi nazivaju "ratom dometa".

Kineska Narodna oslobodilačka vojska izgradila je golemu silu raketa koje po dometu uglavnom nadmašuju one američke i američkih regionalnih saveznika, ističu američki vojni zapovjednici i strateški savjetnici Pentagona koji upozoravaju da Kina u tom pogledu ima jasnu nadmoć.

U radikalnoj promjeni taktike, marinci će se priključiti mornarici u napadima na neprijateljske ratne brodove. Male i mobilne jedinice marinaca naoružane protubrodskim raketama postat će ubojice brodova.

U mogućem sukobu, te bi se jedinice raspršile po ključnim točkama u zapadnom Pacifiku i po tzv. prvom otočnom prstenu, kažu zapovjednici.

Prsten se sastoji od niza otoka koji se prostiru od japanskog otočja, preko Tajvana i Filipina do Bornea koji zatvaraju kineska obalna mora.

Vodeći američki zapovjednici objasnili su nove taktike Kongresu na nizu saslušanja u ožujku.

Ključne riječi

Komentara 13

𝐇𝐂
𝐇𝐑.𝐂𝐑𝐎
15:45 06.05.2020.

Hrvatskoj vojsci je također potrebno novo oružje

Avatar Foton
Foton
01:00 07.05.2020.

Je, Ameri su jako zaostali, imaje na pr. 15 nosaca aviona a kinezi jednog, pola manjeg. Tako je isto sa Stealth avionima, atomskim podmornicama, i kvantitatino i kvalitativno 20 godina pred Kinom

SI
sisavac
14:56 06.05.2020.

amerika na vojsku troši više od 1.000 mlrd dolara godišnje. kinez 250 mlrd... amerika ima više od 700 baza diljem svijeta, u 130-ak država. to košta. koštaju ljudi, oprema, zgrade. koštaju i oni doma, njihove zgrade, vozila, ljudi... u americi sve više košta nego u kini, indiji, rusiji. najmanje dvostruko više. korporacije moraju zaraditi, ne... drugo, i najvažnije. nije kina ta koja želi baš sve kontrolirati, nego amerika. kao i u svakom stadu, ima puno bikova/konja/jaraca/ovnova koji bi se parili, pa se moraju izboriti za to. na vrhu se ne ostane dugo. uvijek dolazi netko jači, a ti sve stariji i slabiji. to je problem današnje amerike, svjesne da joj moć u svakom pogledu opada, al nemoćne da taj neumitan pad prihvati ko nešto normalno. sva američka može se sažme u par stvari, nafta (da, nafta, kroz koju se peru dolari i traže dolari, pa se mogu štampati skoro u nedogled...), pa burze na kojima se stvara prividna vrijednost, koju nikad nećete naplatiti (što znači bezosu stotine milijardi dolara trenutne tržišne vrijednosti kompanije, kad jedan default države mu uzme sve i neće imati za jedan sendvič..?!). kina gradi nekoliko super razarača, dovršava svoj drugi nosač aviona, dalje je sve čista konfekcija. čitava britanska mornarica nema tolko velikih brodova kolko kina u ovom trenutku završava. o čemu govorimo, da treba sažalijevati amere?! pa nisu kinezi u njihovom susjedstvu, već obratno. kad kinez bude izvodio vojne vježbe 15 milja do američke obale onda počnimo govoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije