Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ŠIRE LAŽNE INFORMACIJE'

SAD: Rusija je već poslala agente u Ukrajinu, žele stvoriti povod za invaziju

Manevri ukrajinskih vojnih snaga
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
14.01.2022.
u 20:55

Visoki američki dužnosnik koji je pojedinosti iznio u petak, rekao je  da Washington "raspolaže informacijama o tome da je Rusija već porazmjestila skupinu agenata zaduženih za širenje lažnih informacija na istoku Ukrajine"

Sjedinjene Države optužile su u petak Rusiju da je "već porazmjestila" agente u Ukrajini zadužene za stvaranje ozračja u kojem će izazvati "povod za rusku invaziju", a što je Kremlj odmah odbacio.

"Rusija obavlja radnje kako bi stvorila povod za invaziju, a to uključuje agente zadužene za sabotažu i širenje informacija o tome da Ukrajina priprema skorašnji napad na ruske snage na istoku Ukrajine", rekao je visoki američki dužnosnik predstavljajući obavještajne podatke kojima raspolaže Washington.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u petak je odmah odbacio kao "neutemeljene" informacije navode zapadnih medija da Moskva priprema provokacije na istoku Ukrajine, prenijela je agencija TASS.

"Ruski agenti već su počeli lažirati ukrajinske provokacije u državi i na društvenim mrežama kako bi opravdali rusku intervenciju i posijali podjele u Ukrajini", citira Reuters američkog dužnosnika.

Američka vlada već nekoliko tjedana upozorava na mogućnost da Moskva stvara "povod" kako bi krenula u akciju, a već je nagomilala gotovo 100.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom kako bi bila spremna za ofenzivu.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Joea Bidena, takvo je upozorenje izrekao u četvrtak novinarima te je obećao iznijeti pojedinosti o zaključcima američkih obavještajaca.

Sullivan je također rekao da prema američkim agentima Kremlj još nije donio konačnu odluku o mogućem napadu.

"Takvu sam strategiju već vidjeli 2014.", kada je Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim. "Ponovno pripremaju takvu strategiju", upozorio je Jake Sullivan.

Visoki američki dužnosnik koji je pojedinosti iznio u petak, rekao je  da Washington "raspolaže informacijama o tome da je Rusija već porazmjestila skupinu agenata zaduženih za širenje lažnih informacija na istoku Ukrajine".

"Ti su agenti uvježbani za urbanu gerilu i korištenje eksploziva kojim će izvesti sabotažne radnje protiv snaga koje su saveznice Rusiji", a predstavljat će se kao Ukrajinci, dodao je dužnosnik.

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Foton
Foton
23:09 14.01.2022.

Dosli braniti rusku nejac od Ukrainstasa I osnovati Republiku Rusku Krainu. Zvuci poznato.

EH
enigmus-hr
22:17 14.01.2022.

A nek se pobiju više jedni s drugima, nama Slavenima ne treba neprijatelj kad smo si neprijatelj mi sami. Evo Hrvati sami sebe raselili, ovi se ubijaju, taman prostora za naseliti Arape.

PL
@ploto@
06:29 15.01.2022.

SAD su već poslale plaćenike,kao i svoje specijalne snage u Ukrajinu.Nakon sramotnog bijega iz Afganistana,došli su u Ukrajinu napraviti novo krizno žarište.Ali sa Rusima bi mogli polomiti zube,kao i svi oni prije njih.Nakon Afganistana skakati na Ruse,vrlo je nepromišljeni čin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije