Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Kohorst:

Rusija je remetilački čimbenik, SAD ne želi da Inu kupi njihova kompanija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.02.2018.
u 15:00

Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum", dodao je veleposlanik

Sjedinjene Države ne žele da Inu kupi ruska kompanija, izjavio je u ponedjeljak novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, ocijenivši da bi to bila "pogreška".

"Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju,  ali mi mislimo da bi to bila pogreška", kazao je veleposlanik Kohorst u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim riječima, Rusija je "remetilački" čimbenik u regiji, a SAD bi "kao partnera htio vidjeti zemlju kojoj je u snažnom interesu da Hrvatska bude uspješna".

"Hrvatskoj želimo partnera koji će biti spreman pružiti potporu", dodao je veleposlanik.

Istaknuo je da američku stranu ohrabruje činjenica da je vlada raspisala natječaj za odabir kvalificiranih savjetnika.

"Prvi korak u svim pregovorima je da dobro razumijete činjenice i alternative (...) a čini se da su ti savjetnici, od kojih su neki američke, a neki europske tvrtke, vrlo kvalificirani savjetnici  i čim ih se angažira moći će savjetovati vladu i tada ste u poziciji da sklopite bolji gospodarski sporazum", kazao je Kohorst.

"Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum", dodao je Kohorst.

Krajem prošle godine glavni direktor ruske energetske kompanije Rosneft kazao je da je njegova strana zainteresirana za kupnju dionica INA-e.

"Svakako smo zainteresirani za ulaganja u regiji i razmatramo mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine", kazao je tada Igor Sečin.

Komentara 34

ST
stefj
15:43 12.02.2018.

Radi Amera i Nijemaca nismo dobili južni tok plinovoda, radi EU (Slovenci i Talijani) nismo dobili Kineze u Rijeci i prugu, a očito nećemo dobiti niti Ruse u INA-i... Pitanje je zašto je došao Lex Agrokor i Ramljak, da nije Rusija bi preuzela većinu poljoprivredne proizvodnje u regiji... OK, to sve nije toliki problem, problem je što naši onda ne znaju dogovoriti alternativu. Ako već ne možemo dobiti Ruse da otkupe INA-u, neka onda Ameri daju lovu za otkup. Nijemci nisu dali plinovod, pa ajde da dobijemo alternativu... Zaduženja i kupovina obveznica nisu nikakva alternativa, što nama znači što je Linić onda uspješno prodao obveznice po manjim kamatama, kada je sav taj novac otišao na jelo i pilo umjesto na neku investiciju, a još ga i treba vratiti... Istina je da se mora plesati kako veliki kažu, no u tome i je umijeće diplomacije da isposluje što je više moguće za Hrvatsku (a ne za sebe)...

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:12 12.02.2018.

U prevodu ...demokracija ovako funkcionira ..uz nogu !

DU
Deleted user
16:32 12.02.2018.

Nevjerojatno kako znaju davati lekcije i uputstva drugima ... Nos stavljaju posvuda ... Pa svi surađuju danas .... prodaješ, kupuješ i proizvodiš itd

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije