Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ušteda na papiru

SAD razmatra zamjenu novčanica od jednog dolara kovanicama

dolar
DPA/Pixsell
28.11.2012.
u 13:15

Prema procjeni GAO-a zamjenom za kovanice, čiji je rok trajanja znatno dulji, uštedjelo bi se 4,4 milijarde dolara u 30 godina, odnosno prosječno 147 milijuna dolara godišnje.

SAD razmatra mogućnost da papirnate novčanice od jednog dolara zamijeni kovanicama kako bi se uštedio novac namijenjen za nabavu papira, piše Market Watch.

– Smatramo da bi država od te zamjene novčanica imala financijsku korist – kazala je Lorelei St. James, direktorica GAO-a, američke službe za obračun i plaćanja, a prijedlog će u četvrtak predstaviti Kongresu.

Rudarske i metalurške tvrtke, proizvođači bankomata, prometna poduzeća i neke druge tvrtke podržavaju taj prijedlog, dok je tvrtka Crane koja proizvodi papir za američke novčanice protiv. Također, zasad potpore nema ni u društvu, a obje strane imaju pristaše u Kongresu.

Prednosti prelaska s papirnih novčanica na kovanice osjetile bi se tek nakon više godina.

Prema procjeni GAO-a zamjenom za kovanice, čiji je rok trajanja znatno duži, uštedjelo bi se 4,4 milijarde dolara u 30 godina, odnosno prosječno 147 milijuna dolara godišnje. A to je zapravo samo kap u američkom proračunu.

Ujedno, prošle godine smanjena je proizvodnja kovanica od 1 dolara nakon što je više od 40 posto njih vraćeno jer ih građani nisu željeli koristiti.

>>Kanadska banka optužena za rasizam zbog dizajna novčanice

Ključne riječi

Komentara 1

MA
malena27
14:24 28.11.2012.

Cinjenica je da elekronskih novaca ima puno vise nego stvarnih novcanica. Dakle, kada bi svi mi koji imamo novce u bankama istovremeno pokusali podici te novce u gotovini, to ne bi bilo moguce,jednostavno zato sto nocvanica nema dovoljno za sve. Cilj danasnjih bankara i svjetskih vlada je da se novcanice u potpunosti ukinu. Tako bi imali 100% kontrolu nad svakim od nas. Npr, ako vlasti utvrde da si "neposlusan" jednostavno ti blokiraju racun, da ni mlijeko ne bi mogao kupiti. Plus , sto bi sve to skupa povecalo zaradu bankama, jer sva transakcija novaca isla bi preko njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije