Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj službe

SAD rastavlja posljednje dijelove najsnažnije atomske bombe

rastavljanje atomske bombe B53
NNSA
25.10.2011.
u 11:11

B53 teži više od četiri i pol tone, veličine je malog kombija, a 600 puta je jača od bombe bačene na Hirošimu

Posljednji dijelovi najsnažnije atomske bombe koju Amerika posjeduje, i to stotine puta jače od bombe bačene na Hirošimu, bit će rastavljeni gotovo pola stoljeća nakon što su aktivirani u jeku Hladnog rata. Zadnje komponente bombe B53 bit će rastavljene danas u tvornici Pantex u blizini teksaškog grada Amarillo, jedinom američkom postrojenju za sastavljanje i rastavljanje nuklearnog oružja.

Dovršetak programa deaktivacije predviđen je tek za godinu dana, ali Ured za energiju i nacionalnu nuklearnu sigurnost, prenosi Guardian, izvijestio je da će sve biti završeno još ove godine. To se, naime, savršeno poklapa s programom predsjednika Baracka Obame koji je obećao smanjiti količinu nuklearnog oružja.

Prvi put aktivirana 1962. godine, kada su tenzije Hladnog rata bile na vrhuncu tijekom kubanske raketne krize B53 težila je više od četiri i pol tone i bila je veličine malog kombija. Prema tvrdnjama Američke federacije znanstvenika bila je 600 puta jača od atomske bombe bačene na Hirošimu u Drugom svjetskom ratu. Predviđena je za uništavanje nastambi duboko pod zemljom, a nosili su je bombarderi B-52.

S obzirom na to da je bomba dizajnirana zastarjelom tehnologijom, a inženjeri koji su je sastavljali ili su umrli ili su umirovljeni, trebalo je vremena za osmišljavanje načina rastavljanja. Inženjeri su morali osmisliti složene alate i nove načine rastavljanja kako bi se to obavilo što sigurnije.

– U samom početku znali smo da će ovaj projekt biti pravi izazov i sastavili smo izvrstan tim kako bi postigli željeni cilj što sigurnije – kazao je glavni direktor Pantexa John Woolery.

Velik broj atomskih bombi B53 rastavljen je još 80-ih godina prošlog stoljeća, ali znatan broj ostavljen je kao dio američkog arsenala sve dok 1997. nisu posve "umirovljene" i maknute iz skladišta. Pantexov glasnogovornik Greg Cunningham kazao je da ne može komentirati koliko će se točno bombi rastaviti unutar tvornice u Amarillu.

Ključne riječi

Komentara 23

BE
belizar
11:52 25.10.2011.

šteta što nije \'opalila\' dok su je rastavljali....

TH
thekurcula
11:56 25.10.2011.

Demontiraju bombu a ne nose zaštitna odela!!?

Avatar kobra11
kobra11
13:05 25.10.2011.

SejoSeljak je si li naucio svoje kokoske da kokodacu Es Selam Alejkum, kad im dajes zito da jedu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije