Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jačanje napetosti

SAD protjeruju dva kubanska diplomata: Pokušali izvesti operacije štetne za nacionalnu sigurnost

Donald Trump
Foto: Chris Kleponis/DPA/PIXSELL
1/3
20.09.2019.
u 06:49

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez odbacio je američke navode kao "neopravdane". "Imputirati da su možda izveli akcije nespojive s njihovim diplomatskim statusom vulgarna je kleveta", objavio je na Twitteru

Trumpova administracija u četvrtak je zapovjedila protjerivanje iz SAD-a dva člana delegacije Kube u Ujedinjenim narodima i ograničila putovanje preostalih članova misije na Manhattan, što je izazvalo snažnu osudu Havane.

U objavi samo nekoliko dana prije okupljanja svjetskih čelnika na godišnjoj Općoj skupštini UN-a, State Department je optužio dva kubanskih diplomata da su pokušali izvesti operacije štetne za američku nacionalnu sigurnost, ali nisu pojasnili optužbe, niti objavili njihova imena.

"Državni ured danas je obavijestio kubansko Ministarstvo vanjskih poslova da SAD zahtijeva skori odlazak dva člana stalne misije Kube pri UN-u zbog zlouporabe privilegija boravka", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Morgan Ortagus.

To je zbog njihovih pokušaja da izvedu operacije protiv SAD-a, dodao je.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez odbacio je američke navode kao "neopravdane". "Imputirati da su možda izveli akcije nespojive s njihovim diplomatskim statusom vulgarna je kleveta", objavio je na Twitteru.

"Protjerivanje ... ima za cilj izazvati diplomatsku spiralu koja bi dovela do zatvaranja bilateralnih veleposlanstava, daljnjeg zaoštravanja (američke) blokade i stvaranja napetosti između obje zemlje", dodao je.

Ortagus je rekao da će kretanje ostalih članova kubanske delegacije "u osnovi" biti ograničeno na otok Manhattan.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
08:25 20.09.2019.

un treba raspustiti. sve dok amerika kontrolira strane diplomate, onemogućava im uopće i dolazak na sjednice, nema smisla imati ovakav un. ja bih i uzeo tu igračku, ionak nikakvih ovlasti nema.

Avatar TheJack
TheJack
12:30 20.09.2019.

UN treba premjestiti u Svicarsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije