Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ESKALACIJA POLITIČKE DRAME

SAD prijeti novim sankcijama Dodiku jer “ruši Dayton i BiH”

22.02.2020.
u 23:28

Dodik je blokirao BiH jer smatra da zemljište koje je Ustavni sud dao državi pripada entitetu

Washington je spreman uvesti dodatne sankcije protiv osoba za koje se utvrdi da ugrožavaju provedbu Daytonskog sporazuma, kazao je američki veleposlanik u BiH Eric Nelson istaknuvši da je takvu poruku prenio i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Veleposlanik Nelson sastao se s Dodikom nakon što je srpski član Predsjedništva BiH počeo blokirati donošenje odluka u državnom vrhu, nastojeći tako iznuditi promjene zakona o Ustavnom sudu, a istodobno prijeteći da će u protivnom Republika Srpska krenuti putem odcjepljenja od BiH.

Umiješao se i kardinal Puljić

Dodao je Nelson da će modificiranje Daytonskog sporazuma biti neizbježno u procesu europskih integracija BiH, no to je sve pitanje parlamentarne procedure i dogovora, odnosno “kompromisa koji će se temeljiti na konsenzusu”.

U sukobu Milorada Dodika s institucijama BiH ne biraju se sredstva. Sjedište SDA nalazi se u kući Mihajla Semiana, jednog od najbogatijih Srba u Sarajevu između dva rata, a SDA odbija vratiti tu imovinu kao i onu na Čaršiji gdje se odvija neviđena otimačina, a ulica gdje se nalazi nekada se nazivala “ustaškom”, otprilike tim riječima Dodik je prozvao Izetbegovićevu SDA na sastanku srpskih predstavnika u institucijama BiH u Istočnom Sarajevu.

Iako činjenično nije došlo do preglasavanja Srba u Ustavnom sudu BiH oko članka 53. zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, Dodik ne odustaje ni od traženja da se iz Ustavnog suda maknu strani suci ni od blokada institucija BiH, čemu je razlog upravo neprihvaćanje spornog članka. Odbacivanjem članka 53. priznaje se da je poljoprivredno zemljište sa statusom javnog dobra u vlasništvu države BiH, a ne entiteta RS.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je da je takva odluka dobra i za Hrvate u BiH te upozorava da je postojala opasnost da zakon o poljoprivrednom zemljištu što ga je donio Parlament RS-a trajno ostavi bez posjeda Hrvate prognane s teritorija tog entiteta.

– Provedba tog entitetskog zakona bila bi dovršavanje etničkog čišćenja – rekao je kardinal Puljić. Međutim, iako je za ovakvu odluku uz bošnjačke i strane suce glasalo i dvoje sudaca hrvatske nacionalnosti, to nije spriječilo potporu HDZ-a bh. zahtjevima iz RS-a, a kardinal Puljić u intervjuu za KTA, čije dijelove prenosi Hina, istaknuo je da je žalosno to da Hrvate ne štiti nitko pa ni oni koji tvrde da ih zastupaju u vlasti.

– Žalostan sam i duboko me boli što naš čovjek na tim prostorima nema potrebnu zakonsku zaštitu iako neki smatraju da predstavljaju naš narod u vlasti. Ni stranački ni osobni interes ne smije negirati ljudska prava pojedinca, a pogotovo naroda koji trebaju zastupati. Zato očekujem da i Hrvati u BiH na svim prostorima budu jednako zaštićeni i jednako zastupljeni – kazao je kardinal Vinko Puljić.

Zaustavljen i Frontex

Novo zaoštravanje u BiH izravno se tiče i Hrvatske jer zbog te situacije nije moguće sklopiti sporazum o graničnoj kontroli, odnosno sprečavanju ilegalnog prelaska migranata s Frontexom. Naime, Frontex je ponudio raspoređivanje svojih snaga duž bosanskohercegovačke granice, no za to je potreban sporazum s vlastima BiH. Blokirajući institucije BiH, Dodik je blokirao i mogućnost potpisivanja takvog sporazuma, a dolaskom proljeća prijeti novi migrantski val.

Komentara 15

DU
Deleted user
04:49 23.02.2020.

Na sto lice forumi na ovom listu za ime svijeta - srpski nacionalisti i reklame za prostitutke ?!

Avatar mason
mason
01:44 23.02.2020.

Srbi pamet u glavu , nije vise Clinton da vas mazi nekim smijesnim bombicama. Ako vas Trump tomahawkom bude batinao nece vam bit dobro.

LE
Levanto
06:08 23.02.2020.

Država je vrhovni vlasnik i Mile bi trebao biti optužen za izdaju. Jer da nije tako , onda bi bogate države od pojedinaca kupovale zemljišta za otpad, svoje baze. Mnogih država ne bi bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije