Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALESTINA ODBIJA PLAN

SAD pozvao izraleske predstavnike na dogovore o mirovnom planu za Bliski istok

Benny Gantz i Benjamin Netanyahu
Foto: NIR ELIAS/REUTERS/PIXSELL
1/2
23.01.2020.
u 23:55

Palestinska samouprava je u četvrtak, nakon najave sastanka dvojice izraelskih čelnika o toj temi idućeg tjedna u Washingtonu, opetovala da odbija američki mirovni plan za Bliski istok

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov politički protivnik Benny Gantz otputovat će idućeg tjedna u Washington, gdje će razgovarati o budućem američkom mirovnom planu za Bliski istok, rekao je u četvrtak u Jeruzalemu američki potpredsjednik Mike Pence.

"Predsjednik (Donald) Trump me zamolio da idućeg tjedna pozovem premijera Benjamina Netanyahua u Bijelu kuću kako bi razgovarali o regionalnim pitanjima i o izgledima za mir u Svetoj Zemlji", rekao je Pence koji je bio u Netanyahuovu društvu u američkom veleposlanstvu u Jeruzalemu.

Bijela kuća je potvrdila da Benjamin Netanyahu u utorak dolazi u Washington. Benny Gantz je "također prihvatio predsjednikov poziv da dođe u Washington", dodala je, ne navodeći hoće li se njegov posjet dogoditi istoga dana. Mirovni plan kojim Donald Trump želi zaustaviti izraelsko-palestinski sukob, očekivao se još jesenas nakon višekratnog odgađanja nakon rujanskih parlamentarnih izbora u Izraelu. No ti izbori u kojima su sudjelovali Benjamin Netanyahu i bivši načelnik glavnog vojnog stožera Benny Gantz nisu dali vladu, kao ni na prošlim izborima u travnju, zbog čega su za 2. ožujka raspisani novi parlamentarni izbori.

Sjedinjene Države nisu čekale novi sraz Netanyahua i Gantza, nego su obojicu političkih čelnika pozvale idući tjedan u Bijelu kuću kako bi razgovarali o prijedlogu što su ga odbili Palestinci koji Trumpovu administraciju smatraju presklonom Izraelu. SAD je na "prijedlog" Benjamina Netanyahua pozvao Bennyja Gantza u Bijelu kuću, što je potonji prihvatio, dodao je Pence na tiskovnoj konferenciji u američkom veleposlanstvu.

"Nemamo boljeg prijatelja od Trumpa", reagirao je Netanyahu. "S tolikim prijateljima u Bijeloj kući morali bismo postići najširi mogući konsenzus kako bismo osigurali sigurnost i mir Izraela".

Palestinska samouprava je u četvrtak, nakon najave sastanka dvojice izraelskih čelnika o toj temi idućeg tjedna u Washingtonu, opetovala da odbija američki mirovni plan za Bliski istok.

"Upozoravamo da ćemo odbiti svaki američki prijedlog koji se kosi s međunarodnim pravom", istaknuo je u priopćenju Nabil Abu Rudeina, glasnogovornik predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa, dodajući da Palestinci odbijaju prijedlog predsjednika Donalda Trumpa za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
23:23 24.01.2020.

izrael i amerika potpisuju primirje, ajde da se i taj rat zavrsi jadni izraelci, bili su cijelo vrijeme bombardirani od strane amerike te sa f-16 a sad sa f-35 a o dolarima da i nepricamo, dobro da ih izraelci trose nazad u americi jer bi se do danas vec gusili u njima

Avatar kozorog
kozorog
07:11 24.01.2020.

što novinar ne opiše taj famozni mirovni plan... pa da nas upozna sa tim planom, koji predviđa da izraelci zadrže sve što su okupirali od 48-e naovamo, a palestincima da mogu ostati u enklavama, da se i službeno odreknu pretenzija na one teritorije koje im je un 48-e dao, kao i izraelcima njihovo... da palestinci pristani biti stranci na svojoj zemlji. i da, dobit će 50 mlrd dolara za taj čin... super plan. samo... gdje ono nestala un rezolucija iz 48-e o dvije države na prostoru palestine..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije