Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povlačenje snaga

SAD poziva zemlje da vrate kući svoje džihadiste zarobljene u Siriji

Sirija
Reuters/PIXSELL
04.02.2019.
u 21:15

SAD poziva zemlje da vrate kući i sude svojim državljanima koje su zarobile Sirijske demokratske snage (SDF) koje podupire međunarodna koalicija na čelu s Washingtonom, rekao je u priopćenju Robert Palladino, glasnogovornik američkog State Departmenta

Sjedinjene Države su u ponedjeljak pozvale zemlje da vrate kući i sude svojim džihadistima zarobljenim u Siriji, odakle Washington treba povući svoje snage pošto je ocijenio da je skupina Islamska država (IS) "oslabljena i u rasulu".

"SAD poziva zemlje da vrate kući i sude svojim državljanima koje su zarobile Sirijske demokratske snage (SDF)" koje podupire međunarodna koalicija na čelu s Washingtonom, rekao je u priopćenju Robert Palladino, glasnogovornik američkog State Departmenta.

Pohvalivši "doprinos" SDF-a "u borbi protiv IS-a" koji je danas "oslabljen i u rasulu", kako je rekao, Palladino podsjeća da su arapsko-kurdske snage u svom oslobodilačkom pohodu zarobile "stotine stranih terorista koji su došli iz desetak zemalja svijeta".

"SDF je nastojao da zarobljenici budu u sigurnim i u humanim uvjetima", dodao je, pohvalivši "stalne napore SDF-a da strane teroriste pošalju u zemlje iz kojih su došli".

"Unatoč oslobađanju teritorija u Iraku i u Siriji koji je IS bio zauzeo, ta je skupina i dalje velika teroristička prijetnja i nužno je zajedničko djelovanje kako bi se odgovorilo na taj međunarodni sigurnosni problem", rekao je još glasnogovornik američkog State Departmenta.

Iznenadna odluka predsjednika Donalda Trumpa da povuče oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih u Siriji kao pomoć arapsko-kurdskim snagama koje se bore s IS-om, postavlja pitanje tih stranih džihadista.

O ovom teškom pitanju trebalo bi se razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica koalicije protiv IS-a u srijedu u Washingtonu, na kojemu će glavna tema biti posljedice američkog povlačenja iz Sirije.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
08:28 05.02.2019.

nek im se sudi u siriji... tamo su radili zločine i tamo po ondašnjim zakonima da im se sudi... red je da za zločin platiš na licu mjesta. mostarina se plaća na samom mostu, ne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije