Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavili dokumente

Wikileaks: SAD potkopava javno zdravstvo, farmaceuti će formirati cijenu lijekova

Julian Assange
Foto: Press Association/Pixsell
11.06.2015.
u 10:36

Aneks o zdravstvenoj zaštiti procurio je zajedno s nacrtom kojim se zabranjuje njegova objava četiri godine nakon što TPP stupi na snagu

Nakon što je u utorak odgođeno glasanje u Europskom parlamentu  o preporukama Europskoj komisiji za pregovore o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država (TTIP – Transatlantic trade and investment Partnership), Wikileaks je jučer objavio tajne dokumente koji otkrivaju detalje sporazuma TTP-a (Trans-Pacific Partnership) u kojima sudjeluje 12 država: Australija, Bruneji, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam.

Tajni pregovori o TTP-u pokazali su da Aneks o zdravstvenoj zaštiti sporazuma nalaže državama regulaciju shema za lijekove i medicinske naprave, piše RT.

Wikileaks tvrdi kako "prisiljava zdravstvene organe da farmaceutskim kompanijama pruže više informacija o nacionalnim odlukama koje se odnose na javnu dostupnost medicinskim uslugama".

Riječ je o sporazumu regionalnog karaktera s ciljem jačanja investicija; od 2005. kada je započeto, pregovaralo se o poljoprivredi, intelektualnom vlasništvu, uslugama i investicijama,a pregovori traju i danas. Implementacija ovog sporazuma jedan je od primarnih ciljeva trgovinske agende administracije aktualnog američkog predsjednika Baracka Obame.

Javnost se protivi tom tajno pregovaranom sporazumu u mnogim državama jer bi mogao "ovlastiti velike farmaceutske tvrtke da zahtijevaju visoke odštete u SAD-u i drugdje na štetu potrošača", napisao je ranije New York Times. "Američki pregovarači i dalje pritišću vlade da omoguće postupak kojim bi se uvele naknade za lijekove i medicinsku opremu".

Ovo otkriće povezuje Aneks o zdravstvenoj zaštiti s tajnim nacrtom poglavlja "Tranparentnost" u sklopu sporazuma TTP,  zajedno sa svakom pregovaračkom pozicijom pojedine zemlje. Razotkriveni "Aneks o transparentnosti i proceduralnoj pravednosti farmaceutskih proizvoda i medicinske opreme" iz prosinca 2014. procurio je zahvaljujući Wikileaksu zajedno s nacrtom kojim se zabranjuje njegova objava četiri godine nakon što TPP stupi na snagu.

"Sramotno je da se o ovom aneksu još razmišlja u sklopu TPP-a. Svima je jasno, osim SAD-u, da je ovaj prijedlog sve samo ne transparentan te da utječe na donošenje odluka oko formiranja cijena", rekla je Deborah Gleeson, predavačica na School of Psychology and Public Health na La Trobe Sveučilištu u Australiji, za New York Times.

Ovi detalji zabrinuli su stručnjake iz nekoliko zemalja koje sudjeluju u pregovorima pa su analitičari iz Australije i Novog Zelanda digli uzbunu. Tajni pregovori pokazuju da je farmaceutska shema dobiti za Australiju potkopana te da će cijene lijekova i usluga u zemlji nakon toga rasti.

"Pregovarači SAD-a agresivno nameću propise koje favoriziraju multinacionalne farmaceutske proizvođače na račun nacionalnih vlada i javno-zdravstvenih sustava", napisao je list Sydney Morning Herald.

>> Europski parlament duboko podijeljen, što će biti s Transatlantskim sporazumom?

Komentara 11

NE
neboiznadzagreba
11:26 11.06.2015.

Svi ti pregovori koji se vode u tajnosti , ne nose nam ništa dobra , to smo pretpostavljam , znali ; izgleda da su toga svjesni i poneki od onih kojima su dostupne informacije o tim pregovorima , pa nam s vremena na vrijeme " prišapnu " dio onoga što nam se sprema .Na pojedincu i narodima svijeta je odluka hoće li djelovati i spriječiti takva pregovaranja ili će dopustiti da se o njihovim životima odlučuje iza zatvorenih vrata.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
14:46 11.06.2015.

Svi koji imaju malo mozga u glavi znaju da se radi o pokusaju legalizacije korporativnog fasizma. Na silu se pokusava progurati tajni sporazum u kojem se u biti uvodi kororativna diktatura uz potpuni imunitet korporacija kojima ce biti dozvoljeno radito sto god ih je volja. Zato je i sporazum potpuno tajni, o njemu javnost ne smije znati nista, jer bi se gradjani mogli pobuniti.

RM
rmd3
13:21 11.06.2015.

svima je jasno samo vecernjem nije jasno da ovakav ugovor šteti evropljanima pa samo vi propagirajte svog gazdu huškački mediji .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije