Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slanje vojnika u Siriju

SAD poslao poruku: Želimo da njemački vojnici dijelom zamijene naše vojnike

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
07.07.2019.
u 07:11

Američke oružane snage pomažu SDF-u kojeg čine kurdske neregularne naoružane postrojbe YPG i druge pobunjeničke skupine. U ožujku je SDF zauzeo posljednju utvrdu IS-a u Siriji ali su radikalni islamisti i dalje aktivni u ilegali

Sjedinjene Države zatražile su od Njemačke da podupre borbu protiv ostataka radikalne islamističke skupine Islamske države (IS) slanjem vojnika u pomoć Sirijskim demokratskim snagama (SDF) na sjeveroistoku Sirije. Posebni američki izaslanik za Siriju i koaliciju protiv IS-a James Jeffrey želi da njemačka vlada pošalje vojne instruktore, stručnjake za logistiku i tehničare Bundeswehra.

"Želimo da njemački vojnici dijelom zamijene naše vojnike", kazao je Jeffrey za novinsku agenciju dpa i tjednik Welt am Sonntag.

Očekujem odgovor do kraja mjeseca, dodao je.

Američke oružane snage pomažu SDF-u kojeg čine kurdske neregularne naoružane postrojbe YPG i druge pobunjeničke skupine. U ožujku je SDF zauzeo posljednju utvrdu IS-a u Siriji ali su radikalni islamisti i dalje aktivni u ilegali.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u prosincu povlačenje ukupno dvije tisuće amerčikih vojnika koliko ih je stacionirano na sjeveroistoku Sirije. Kasnije je promijenio mišljenje i kazao da će ih otprilike 400 ostati kako bi pomogli u stabilizaciji kurdske regije koja se proteže na obje strane iračko-sirijske granice.

Otada SAD pokušava nagovoriti 80 saveznika u borbi protiv IS-a, uključujući Njemačku, da pošalju zamjenu za američke vojnike koji su se počeli povlačiti.

"Tražimo ovdje i kod drugih koalicijskih partnera dobrovoljce koji bi u tome sudjelovali", izjavio je posebni američki izaslanik u petak nakon razgovora u Berlinu.

"Vjerujemo da ćemo na kraju uspjeti u tome", dodao je.

Njemačka podupire savez protiv IS-a izviđačkim avionima i zračnim tankerima iz Jordana i instruktorima u Iraku.

Njihova misija trebala bi završiti krajem listopada ali je ministar vanjskih poslova Heiko Maas tijekom posjeta Iraku u lipnju signalizirao da bi mogla biti produljena.

Takvu odluku mora odobriti njemački parlament koji to može učiniti najranije u rujnu.

Ključne riječi

Komentara 21

SP
Savski_pijesak
08:53 07.07.2019.

A da za promjenu malo Sirijci obrane svoju zemlju, u Bihacu ima cijela brigada ,jedino ako nisu Dzihadisti

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
07:33 07.07.2019.

Zasto njemacki vojnici da idu tako daleko.Zasto nebi tamo isli saudijski i izraelski , to im je pred nosom.??????

SM
siki_miki
10:06 07.07.2019.

Okupacijske snage Sirije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije