Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon zapljene

Amerikanci poslali izviđački zrakoplov da nadzire Hormuški tjesnac

Foto: Handout/Reuters/Pixsell
20.07.2019.
u 10:11

Središnje zapovjedništvo američke mornarice u kontaktu je s američkim brodovima koji plove tim područjem kako bi ih osiguralo, rekao je potpukovnik Earl Brown, glasnogovornik američkog središnjeg zapovjedništva

Američka vojska u petak je objavila da je njezin nenaoružani izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, prateći stanje nakon iranske zapljene britanskog tankera te je u stalnom kontaktu s američkim brodovima u tom području.

"Imamo izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru koji prati stanje u Hormuškom tjesnacu", rekao je potpukovnik  Earl Brown, glasnogovornik američkog središnjeg zapovjedništva.

"Središnje zapovjedništvo američke mornarice u kontaktu je s američkim brodovima koji plove tim područjem kako bi ih osiguralo", rekao je Brown.

Drugi američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da će SAD u Saudijsku Arabiju poslati oko 500 pripadnika oružanih snaga.

Iran je u petak zaplijenio britanski tanker Stena Impero i mornarica Čuvara revolucije privela ga je navečer u Bandar Abas a istraga je, prema iranskoj novinskoj agenciji Fars, započela u subotu.

Britanija je ranije u petak objavila kako hitno traži informacije o tankeru koji je bio na putu za luku u Saudijskoj Arabiji kada je iznenada promijenio smjer plovidbe nakon prolaska kroz tjesnac.

Vlasnik tankera tvrtka Stena Bulk objavila je da brod nije više pod kontrolom posade i da članove posade nisu uspjeli kontaktirati.

Iran je u subotu objavio da je zaplijenjeni britanski tanker sudjelovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom te je ignorirao njihove pozive u pomoć, objavila je agencija Fars pozivajući se na službene izvore.

Sva 23 člana posade tankera su u luci  Bandar Abas i ostat će na brodu do kraja istrage, piše agencija.

Posadu čini 18 Indijaca i još pet iz Rusije, Filipina, Litve i drugih zemalja, rekao je voditelj lučke uprave u južnoj iranskoj pokrajini Hormozgan Alahmorad Afifipur za Fars.

Ranije je iranska službena novinska agencija IRNA, pozivajući se na vojni izvor, prenijela da je tanker isključio lokator, ignorirao upozorenja Čuvara revolucije i plovio pogrešnim smjerom.

Vlasnik tankera tvrtka Stena Bulk odgovorila je da je tanker "u cijelosti poštivao sve propise o plovidbi te međunarodne propise".

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile gospodarstvu te zemlje.

Iran je u lipnju u Zaljevu srušio američku bespilotnu letjelicu a 4. srpnja britanske pomorske snage zaplijenile su iranski anker Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji čime je kršio sankcije Europske unije.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Ključne riječi

Komentara 12

TK
Ten-kre
12:40 20.07.2019.

Vidi, vidi i Iranci naučili kako se to demokratski radi.

DA
DarthVader
18:17 20.07.2019.

Vidjaj ti vidjaj koliko anti americanusa ima u ovoj prciji zvana rvatska. Da bog da da vas okupiraju islamisti i komunisti i da vam nataknu svoje zakone. Onda bu bilo kukulele, ali bu kasno. A ja cu se dobro debelo nasladjivati. Nema bolesnijeg narod od hrvatsko. Iz proslosti nisu nista naucili. Zalosno

BA
BakaMraz
12:22 20.07.2019.

Iranci stvarno traze pljusku po nosu! Jer zaratiti sa SAD i VB moze samo ludjacka drzava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije