Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAMES FOLEY

SAD poručuje Europskoj uniji: Hrvatska je ispunila uvjete!

James Foley
Foto: Pixsell
1/3
19.05.2010.
u 19:30

Vjerujemo da Hrvatska zaista surađuje s Haagom i ozbiljno traži topničke dnevnike, rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley.

"Vjerujemo da Hrvatska zaista surađuje s Haaškim sudom i nadamo se da će naši europski prijatelji doći do istog zaključka. Istraga o tzv. topničkim dnevnicima ozbiljna je, vjerodostojna, dosad je iznjedrila impresivne rezultate i treba dalje istraživati sudbinu nestalih dokumenata."

Uspješne reforme
Tako je američki veleposlanik u Hrvatskoj James Foley, nakon predavanja u Zagrebačkoj školi za ekonomiju i menadžment, a u očekivanju dolaska glavnog tužitelja Sergea Brammertza u Hrvatsku, najavljen za 25. svibnja, sažeo stav SAD-a prema "pitanju svih pitanja" – suradnji sa sudom u Haagu i artiljerijskim dokumentima iz Oluje.

Ako hrvatske vlasti ne uvjere Brammertza da su učinile sve da pronađu taj kamen spoticanja – topničke dnevnike – nastavak i dinamika pregovora Hrvatske za ulazak u EU mogli bi biti znatno usporeni.

– Poglavlje 23., Pravosuđe i temeljna prava, obuhvaća mnogo stavki – reforme u pravosudnom sustavu, odnosi prema manjinama, ratni zločini, povratak izbjeglica. U svim tim područjima Hrvatska je postigla značajan uspjeh, što uključuje i suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu – kazao je Foley.

Sjedinjene Države nekoliko su puta naglašavale podršku ulasku Hrvatske u EU, a i američka diplomacija bila je vrlo aktivna za slovenske blokade pregovora, inzistirajući na pronalaženju rješenja koje je naposljetku i postignuto potpisivanjem Arbitražnog sporazuma. Podršku ulasku u EU, kaže Foley, snažno će naglasiti i američki potpredsjednik Joe Biden na skorom sastanku s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Bijeloj kući.

– Bit će to iznimna prilika da SAD pokaže podršku u borbi protiv korupcije, podrži ekonomsku reformu te skori ulazak u EU i završetak pregovora što je brže moguće, nadamo se do kraja godine – objasnio je Foley, naglašavajući kako je praški sastanak i izlaganje premijerke Kosor ostavilo jak pozitivan dojam na američkog predsjednika Baracka Obamu.

– Obama je imao prigodu čuti hrvatsku perspektivu prema regiji, a sad će potpredsjednik Biden, zadužen za jugoistočnu Europu, s mnogo pozornosti detaljnije biti upoznat s premijerkinim pogledima ne samo na situaciju u Hrvatskoj nego i u regiji te o hrvatskim odnosima sa Slovenijom, BiH i Srbijom.

Jake veze
Odbacio je nagađanja da su posljednji događaji, pa i poziv premijerki Kosor u Washington, naznaka da Sjedinjene Države preuzimaju "brigu" o BiH od Europske unije, koja se u nekim segmentima pokazala neefikasnom u stabiliziranju regije. Za Foleyja je to stvar prioriteta sadašnje američke administracije koja, za razliku od bivše koja je imala "svoje izazove", više pozornosti poklanja ovom dijelu Europe. Nedvojbeno je kako je ulazak u NATO repozicionirao Hrvatsku i ojačao veze sa SAD-om. U tom kontekstu, Foley izražava zadovoljstvo sudjelovanjem hrvatskih snaga u mirovnim misijama, ne samo u Afganistanu.

– Sudjelovanje nije stvar brojeva. Hrvatska je mala država – ističe Foley.

– Na Hrvatsku sada gledamo kao na saveznika i to je ključna točka naše politike u regiji. Želimo Hrvatsku u EU jer je važno da ta vrata budu otvorena i za druge zemlje – naglašava američki veleposlanik.

– Hrvatske aspiracije prema EU jednako su važne za Hrvatsku kao i za SAD i za ostale aspirante u regiji jer je to način kako stabilizirati regiju – kazao je James Foley.

Komentara 173

OB
-obrisani-
00:31 21.05.2010.

20.05.2010. u 13:57h profesorzag je napisao/la: Zmijice, da je Hrvatska donijela zakon o lustraciji Tuđman ne bi mogao biti Predsjednik RH, Tus ne bi mogao biti načelnik Glavnog stožera ni Špegelj ministar obrane. Stipetić ne bi mogao isplanirati Oluju. Gregurić ne bi mogao biti predsjednik ratne vlade... Posljedica: Hrvatska bi izgubila rat kao što je NDH izgubila upravo zato što su je vodili fanatični desničari. Ukratko, lustracija bi dovela do novog Bleiburga. ======================================== A kako si to ti sveznajući idiote zamišljaš lustraciju ? Po modelu tvojih zločinačkih predaka koji su se 1945. dotepli iz šuma i gora i trećinu Hrvatske pobili, poklali i zatim opljačkali ?

SA
samar
10:47 21.05.2010.

Zašto imamo ? USA podršku ::: cilj vlastodržaca u HRV i onih u Briselu i Washingtonu i jest uništiti prirodnu , tradicionalnu, moralnu bračnu zajednicu kako bi se kontrolirao čovjek i njegova misao. Nema rata vise sa oružjem već see rat vodi na području kulture, jezika, obrazovanja, navika mladih naraštaja, informacije-medija... to je danasnja fronta. Pederluku, alkoholu, sopingu , modi, glazbi,hedonizmu......i ostalim sklonostima/slabostima daje se status ideala, sto vise cak i kulta kako bi se upravo obitelja satrala , razbila, kontrolirala..... a teme u medijima jesu senzacionalizam i tracenje s ciljem da se covjek , obitelj...udalji od srzi problema i klica zala koja ih uzrokuju. Preostaje jedini je nacin : da mi sami odgojimo djecu kako bi bili moralne osobe i razlikovali etiku od relativizma i permisivizma a obitelj, vjeru, moralnog čovjeka i nacionalnu drzavu smatrali cijeli zivot uistinu pravim vrijednostima, polazistima moralnosti vlastitoga djelovanja. Drugi nacin je kao i prvi uz hitno rušenje sadašnje vlasti u HRV.

OB
-obrisani-
00:28 21.05.2010.

20.05.2010. u 19:34h sinisa je napisao/la: Pozdrav svim domoljubima kojima je hrvatska u srcu.Dečki dali znate što se dogodilo sa \"kamoćemo SAO krajina\" nema ga nigdje da nije skočio s mosta,ipak je on frustrirana osoba koja nemože prežaliti slobodnu hrvatsku.Bog i Hrvati! ====================================== Možda je svratio do svog sela u Šumadiji, a tamo nema interneta !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije