Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bidenovo obraćanje

SAD ponovno sanja i obnavlja srednju klasu

Foto: PIXSELL
1/3
30.04.2021.
u 19:50

Nije Wall Street izgradio ovu zemlju. Izgradila ju je srednja klasa, kaže Biden

Američki predsjednik Joe Biden poručio je u svom prvom obraćanju Kongresu nakon sto dana mandata da se Amerika ponovno uzdiže, što je ujedno bila i ključna poruka njegova nadahnuta govora, koji je zračio optimizmom i odlučnošću.

Sjedinjene Države ponovno idu naprijed, kazao je Biden govoreći na zajedničkoj sjednici obaju domova Kongresa, Zastupničkog doma i Senata, u kojem je proveo tri desetljeća svoje političke karijere, tako da je ovo bio i Bidenov simboličan “povratak kući”.

U fokusu zdravlje i radnici

Prvi put u povijesti jedan američki predsjednik mogao je iza sebe na mjestima rezerviranima za potpredsjednika i predsjednika Zastupničkog doma pozdraviti dvije dame, Kamalu Harris i Nancy Pelosi. Biden je sam objasnio što znači tvrdnja da se Amerika vraća. Uspješna kampanja masovnog cijepljenja protiv COVID-19, koju je opisao kao jedno od najvećih logističkih postignuća u povijesti zemlje, znak je da se, kako je kazao, Amerikanci uvijek priberu.

– I sada je Amerika spremna za novi uzlet, jer ponovno radimo, opet sanjamo i otkrivamo, ponovno vodimo svijet – poručio je 78-godišnji predsjednik.

I nakon borbe protiv katastrofalne pandemije koja je usmrtila više od 570 tisuća Amerikanaca i ugrozila američko gospodarstvo, Biden najavljuje ekspanzivnu politiku obnove infrastrukture, javnog obrazovanja i cijelog niza drugih pogodnosti kojima želi ojačati položaj srednje klase i pomoći “zaboravljenim” radnicima. Svoj plan obnove američkog gospodarstva, a to ponajprije znači otvaranje novih pogona i radnih mjesta, a time i obnovu radništva i srednje klase, opisao je kao borbu protiv nejednakosti i najveći plan zapošljavanja poslije Drugog svjetskog rata.

Biden se izravno predstavio kao branitelj američkih radnika i srednje klase, poručivši da 90 posto poslova u infrastrukturi ne zahtijeva visoku stručnu spremu.

– Nije Wall Street izgradio ovu zemlju. Izgradila ju je srednja klasa – naglasio je najavljujući da će svoje ambiciozne programe, vrijedne tisuće milijardi dolara, financirati podizanjem porezne stope za najbogatije, čime je Amerika, barem za iduće četiri godine, na zadovoljstvo američke ljevice i na užas američke desnice, prevladala strah od tzv. velike države, ne bojeći se velike proračunske potrošnje i ambicioznih državnih projekata.

I zbog toga republikanci Bidenove planove odbacuju i osuđuju kao radikalni socijalizam, što Bidena nije pokolebalo. Njegovi ambiciozni planovi pomoći američkim obiteljima i stanovništvu, ulaganja u infrastrukturu i borbu protiv klimatskih promjena, koji doista pomiču nevidljive granice i pokušavaju smanjiti jaz između bogatih i siromašnih, predstavljaju najprogresivniji ekonomski program još od tridesetih godina prošlog stoljeća i vremena kada je Franklin Delano Roosevelt sličnim programom izvukao Ameriku iz Velike krize.

Ni SAD ne može sam

Glavnina Bidenova obraćanja bila je usmjerena na unutarnja pitanja, iako je u pogledu vanjske politike naglasio da se Amerika vraća u međunarodna partnerstva, iz kojih ju je Trump svojom izolacionističkom politikom povukao, poručujući da nijedna zemlja ne može uspjeti sama. Više je puta spomenuo Kinu, za koju je rekao da ozbiljno želi postati vodeća nacija svijeta, što smatra strateškim izazovom. Američko natjecanje s Kinom nije samo natjecanje dviju sila, nego i dvaju sustava, autokratskog i demokratskog. Biden je uvjeren da će u tom natjecanju, naravno, pobijediti Amerika i demokracija.

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
23:00 30.04.2021.

Kapitalizam je izgradio Ameriku....deregulacije tržišta. Vi demokrati uništavate tu srednju klasu sa porezima i izmišljavanjem propisa. Upravo danas sam gledao mislim da se novinar zove Stosel koji govori da se Empire state building onda najveća zgrada na svijetu prije 80 god!? izgradila za 15 mjeseci, a neboder u New Yorku koji je na mjestu blizanaca gradio se 13 GODINA....?? Sve je jasno....

ST
Startrack
21:13 30.04.2021.

On sta radi je daje novce svakome ko nije bjelac. A to planira da radi i dalje uz povisavanje taxe bjelcima.

ZI
zimerman
04:21 01.05.2021.

Američka srednja klasa je naj jača na svijetu i izgradio ju je kapitalizam a ne leftizam za koji se Biden zalaze . Ovi ljevičari su gotovo uništili zapadnu Europu a Amerika ide u istom pravcu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije