Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVIJESTILE VIJEĆE SIGURNOSTI

SAD: Pomoć ćemo Izraelu i Palestincima ako prekinu sukob

Izrael nastavlja napade
REUTERS
16.05.2021.
u 23:07

"SAD neumorno diplomatskim kanalima pokušavaju zaustaviti ovaj sukob jer vjerujemo da Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo živjeti sigurno", rekla je američka veleposlanica u SAD-u Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti.

Sjedinjene Američke Države izvijestile su Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o tome da su Izraelu i Palestincima spremne pružiti potporu ako stranke zatraže prekid vatre.

"SAD neumorno diplomatskim kanalima pokušavaju zaustaviti ovaj sukob jer vjerujemo da Izraelci i Palestinci imaju jednako pravo živjeti sigurno", rekla je američka veleposlanica u SAD-u Linda Thomas-Greenfield Vijeću sigurnosti. 

Dok je Vijeće sigurnosti održavalo svoj prvi javni sastanak, nakon dva privatna prošlog tjedna, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se "izraelska kampanja u Hamasu nastavlja punom snagom".

Snažni izraelski saveznik Washington izoliran je u Ujedinjenim narodima zbog prigovora na javnu izjavu Vijeća sigurnosti o najgorem nasilju između Izraela i Palestinaca u posljednjih nekoliko godina jer se brine da bi mogao naštetiti diplomaciji iza kulisa.

"Pozivamo SAD da preuzmu odgovornost, zauzmu pravedan stav i s većinom međunarodne zajednice podržavaju Vijeće sigurnosti u ublažavanju situacije", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, koji je predsjedavao nedjeljnim sastankom.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da Ujedinjeni narodi "aktivno angažiraju sve strane za prekid vatre" i pozvao ih da "omoguće intenziviranje i uspjeh napora za postizanje mira".

Nastojanja Egipta, Katara i Ujedinjenih naroda u primirju do sada nisu dala nikakav znak napretka.

SAD su pak poslale izaslanika u regiju, a predsjednik Joe Biden razgovarao je u subotu s Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom.

"U svim tim angažmanima s izraelskim dužnosnicima, Palestinskom upravom i regionalnim partnerima, SAD je jasno poručio da je spreman pružiti podršku i dobre usluge ako stranke zatraže prekid vatre", istaknula je Thomas-Greenfield.

Broj žrtava u Gazi preko noći je skočio na 188, uključujući 55 djece, usred intenzivne izraelske zračne i topničke paljbe od izbijanja sukoba prošlog ponedjeljka.

Izraelski i palestinski predstavnici razmijenili optužbe

U tisućama raketnih napada Hamasa i drugih militantnih skupina u Izraelu je ubijeno deset ljudi, uključujući dvoje djece.

"Svaki put kad Izrael čuje kako strani čelnik govori o svom pravu na obranu, dodatno se ohrabruje da i dalje ubija nevine obitelji u snu", rekao je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Malki Vijeću sigurnosti.

Izraelski veleposlanik UN-a Gilad Erdan rekao je da se "odgovor Izraela na neselektivne napade Hamasa strogo pridržavao međunarodnog prava" te da "Izrael poduzima velike korake prema sprječavanju povećanja broja civilnih žrtava".

"Izrael koristi rakete u svrhu zaštite svoje djece. Hamas koristi djecu da zaštiti svoje rakete", istaknuo je Erdan.

Izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland pozvao je međunarodnu zajednicu da "odmah poduzme akciju kako bi se Izraelu i Palestini omogućilo da se povuku s ruba".

Ključne riječi

Komentara 4

HO
homophob
23:55 16.05.2021.

Zasto nije prenesena kompletna izjava druga Kwang Ye-a? Nakon sto je pozvao da se Izrael povyce iz oslobodenih teritorija kazao je da ce se i Kina povuci iz oslobodenog Tibeta!

SI
sisavac
12:41 17.05.2021.

kao prvo treba ukinuti pravo veta svima u un-u. tek onda su moguća rješenja. većina odlučuje, pa treba i un malo popraviti, svaka zemlja, po uzoru na eu, bude imala broj vijećnika, skupštinara, imala razmjerno broju stanovnika, kolko ima stanovnikaka tolki će i utjecaj imati. jer je un svjetsko tijelo. pa sad kad zasjedne ekipa iz afrike i azije, uvede sankcije kome poželi, kao što sad npr. sad uvodi sankcije kad god pomisli da mu je netko prijetnja. tek tada bi se ovaj slučaj počeo rješavati, i to brzo. un je već odavno trebao poslati plave kacige na liniju razdvajanja, granice iz 47-e, 48-e, koje već. jeruzalem je već odavno trebao imati un-ovu upravu. ali ne... sad imate.

MX
Mister X
00:22 17.05.2021.

SAD: Pomoć ćemo Izraelu i Palestincima ako prekinu sukob; tko ćemo isto pomoći Americi ako se pomoreimo sami sa sobom ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije