Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POKOLJ

Napad u školi: Fotografija monstruma koji je ubio 17 osoba

Nikolas Cruz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
15.02.2018.
u 15:52

Cruz je pritvoren na temelju optužbi za 17 ubojstava s predumišljajem, stoji na stranici šerifovog ureda.

Građani Floride u četvrtak odaju počast žrtvama pucnjave dok službenici pokušavaju otkriti kako se teško naoružani tinejdžer uspio infiltrirati među učenike prije no što je izvršio jedan od najvećih školskih pokolja u američkoj povijesti. 

Bivši učenik koji je ubio 17 osoba identificiran je kao 19-godišnji Nikolas Cruz. On je u srijedu ušao u srednju školu Marjory Stoneman Douglas nedugo prije kraja predavanja i otvorio vatru na učenike i učitelje, otkrio je lokalni šerif Scott Israel. 

Cruz je pritvoren na temelju optužbi za 17 ubojstava s predumišljajem, stoji na stranici šerifovog ureda.

Cruz je bio naoružan puškom tipa AR-15 te je imao nekoliko spremnika sa streljivom kad se predao snagama sigurnosti u susjednom stambenom području, otkrila je policija. Volio je oružje, a iz škole je izbačen zbog nespecificiranih disciplinskih razloga, tvrde policija i bivši kolege. 

Napadač je ušao u školu s gas maskom, puškom, streljivom i dimnim bombama, te je zatim aktivirao požarni alarm, zbog čega su učenici i zaposlenici iz učionica došli u hodnike, otkrila su dva američka senatora koji su upoznati s događajem. 

Cruz se zatim pokušao uklopiti među učenike koji su bježali iz škole, no primijećen je i uhićen, priopćio je šerif. 

Prema podacima skupine za kontrolu naoružanja Everytown for Gun Safety, ovo je osamnaesta pucnjava u američkim školama ove godine, te najsmrtonosniji napad na američku srednju školu. Dosad najgori napad takve vrste bio je onaj iz 1999. u Columbineu u Coloradu kad su dva tinejdžera ubila 12 studenata i učitelja, a potom i sebe.

Pucnjava u srijedu bila je i drugi najsmrtonosniji napad na američke škole općenito, odmah iza masakra iz 2012. kad je napadač u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticutu ubio 20 prvašića, šest učitelja, svoju majku i sebe. 

Američke su obrazovne institucije od tog incidenta uvele elektronički kontrolirana vrata i sigurnosno osoblje. 

Svaka škola na tom području ima svog predstavnika snaga sigurnosti, šerifov ured pruža obuku za pucanje, a škole imaju jedan ulaz, istaknula je Donna Korn članica odbora škole na Floridi za lokalne novine Treasure Coast

“Ljudi su bili pripremljeni. Pripremili smo kampuse, no nekad pojedinci i dalje pronađu način da se ovakve grozne stvari događaju”, rekla je. 

Ovo krvoproliće na Valentinovo u rasno miješanoj zajednici oko 72 kilometara sjeverno od Miamija posljednje je u nizu nasilnih pucnjava u obrazovnim institucijama koje su u Sjedinjenim Državama zadnjih nekoliko godina postale uobičajene. 

Nikolas Cruz
1/27
Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
16:32 15.02.2018.

okolina formira pojedinca .pametnom dosta

KO
kordunmoj75
16:52 15.02.2018.

Ovaj terorista je sada odjednom"napadac ili monostrum"samo zato sto je krmoheb,a da je kozoheb odmah bi bio proglasen teroristom.

Avatar mofo
mofo
16:51 15.02.2018.

Ma bravo mediji, samo stavljajte njihove slike, imena i videa pokolja u javnost, idući već jedva čeka isti tretman i "slavu"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije