Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠIROKA PALETA KRIMINALNIH RADNJI

SAD optužio trojicu Sjevernokorejaca: Ukrali 1,3 milijarde dolara hakiranjem tvrtki

Online child sexual abuse
Dominic Lipinski/Press Association/PIXSELL
18.02.2021.
u 09:12

Samo su 'provalom' u središnju banku Bangladeša navodni otuđili 81 milijun dolara

Sjedinjene Države optužile su trojicu sjevernokorejskih računalnih programera za krađu 1,3 milijarde dolara u novcu i kriptovaluti hakiranjem velikih tvrtki od banaka do Hollywooda, objavilo je ministarstvo pravosuđa u srijedu.

Jon Chang Hyok (31), Kim Il (27) i Park Jin Hyok (36) optuženi su za krađe novca koje su počinili radeći u vojnoj obavještajnoj službi Sjeverne Koreje. 

Prema ministarstvu pravosuđa izveli su široku paletu kriminalnih radnji i upada u računalni sustav.

Pripisuje im se napad 2014. godine na Sony Pictures Entertainment koji je producirao film "Intervju koji ubija", komediju u kojoj CIA angažira novinare za ubojstvo sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Američko pravosuđe navodi da je trojka sudjelovala i u izradi razornog iznuđivačkog virusa WannaCry 2.0 koji je teško pogodio britanski Nacionalni zdravstveni sustav.

Optužnica ih tereti da su upadali u banke diljem južne i jugoistočne Azije, Meksika i Afrike hakirajući mreže financijskih institucija i zlorabeći protokol SWIFT za krađu novca.

Tereti ih se da su se koristili zlonamjernom aplikacijom od ožujka 2018. do rujna 2020. ciljajući korisnike kriptovalute. 

Navodno su se domogli i virtualnih mjenjačnica u Sloveniji te Indoneziji, a njujoršku virtualnu mjenjačnicu oštetili su za 11,8 mlijuna dolara, prenosi agencija France presse.

Teško je procijeniti ukupnu količinu ukradenog novca, no brojke su goleme. Samo su 'provalom' u središnju banku Bangladeša navodni otuđili 81 milijun dolara.

U 2018. su navodno ukrali 6,1 milijun dolara iz bankomata u Pakistanu pošto su uspjeli pristupiti informatičkoj mreži jedne banke.

FBI je u Los Angelesu na konferenciji izvijestio da su hakeri sada vjerojatno u Sjevernoj Korejci, a navodno su svojedobno živjeli i u drugdje, uključivo Kini i Rusiji.

U izvješću Ujedinjenih naroda iz 2019. koje su izradili neovisni stručnjaci prateći međunarodne sankcije nametnute Pjongjangu, navodi se da je Sjeverna Koreja otuđila 2 milijarde dolara putem "vrlo raširenih i sve sofisticiranijih" digitalnih napada na banke i mjenjačnice kriptovaluta.

Sjevernokorejska misija pri UN-u u New Yorku nije odgovorila na zahtjev za komentar, a dostupni nisu bili ni kinesko ni rusko veleposlanstvo u Washingtonu, navodi Reuters.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da Washington razmatra svoju politiku prema Sjevernoj Koreji i da će to uključiti i kibernetičke kriminalne aktivnosti.

Komentara 2

SI
sisavac
10:26 18.02.2021.

molio bih nekog tko zna dušu bankomata, da mi veli u koji to bankomat u pakistanu ide 6 mil dolara... i općenito kolko ide unutra novca. više od milijun kuna rijetko se stavlja. a ova optužba... u tekstu 20 puta spominjete navodno.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
10:03 18.02.2021.

Mogli su im staviti i soli na rep

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije