Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inflacija agenata

SAD nije sigurniji nego 2001. iako milijun agenata prati teroriste

NY
nato.int
19.07.2010.
u 18:17

Godišnje se potroši 75 milijardi dolara na obavještajni aparat koji je postao glomazan, zagušen i neučinkovit.

Dvije godine istraživački dvojac Washington Posta prikupljao je podatke o tome do kojih je razmjera od 11. rujna 2001. do danas narastao broj obavještajnih agencija u SAD-u, a ono što su objavili za nacionalnu je sigurnost porazno. O obrani SAD-a od terorizma iz ostatka svijeta danas se brine 1271 vladina te još 1931 privatna organizacija s brojem službenika koji Washington Post procjenjuje na čak 854.000. Eksplodirali su i troškovi obavještajnog aparata – čak 75 milijardi dolara u 2009. ili dva i pol puta više nego uoči terorističkog napada na New York 2001. Za naciju kojoj je u jednom napadu pobijeno oko 3000 građana to ne bi bilo previše da se masovno osnivanje novih agencija nije pokazalo – potpuno promašenim.

Ne stižu ni potrošiti novac

Washington Post navodi da mnoge agencije obavljaju potpuno isti posao. Protok novca za terorističke organizacije, primjerice, prati čak 51 federalna i vojna agencija u 15 gradova, a nevjerojatnu količinu podataka nema tko ni obraditi. Problem je to što u ministarstvu obrane, koje nadgleda dvije trećine programa, iz sigurnosnih razloga samo šačica šefova ima ovlasti uopće znati za njih. Nakon napada 2001., tijekom Bushovih mandata osnovane su ili bitno povećane 263 agencije, samo u Washingtonu sagrađena su 33 bloka zgrada za obavještajne agencije, a Kongres je odobravao desetke milijardi dolara izvan budžeta, što obavještajci nisu stizali potrošiti.

Frustrirani ministar

Dnevno se prikupi 1,7 milijardi e-mailova i telefonskih razgovora koji se ne stignu obraditi. Ministar obrane Robert Gates prošli je tjedan opisao kako je svojedobno kao supervizor odveden u malu prostoriju gdje su mu predočavani jedan za drugim brojni programi koji se ne bi dali pregledati tijekom jednog života, dok nije zavikao: “Prestanite!”

 

Ključne riječi

Komentara 102

OB
-obrisani-
01:14 21.07.2010.

jesmo li prešli na malo lakše teme ?

OB
-obrisani-
13:54 20.07.2010.

kinezima se malo po malo dižu plaće i uskoro neće biti tako povoljni ali opet ćeš morati s njima raditi i od njih kupovati jer nećeš imati alternativu

OB
-obrisani-
13:58 20.07.2010.

Mioko...\"nitko nije ni zaboravio ulogu Amerike i EU u rušenju Jugoslavije i izazivanju rata nitko nije zaboravio ni ulogu istih tim zemalja u grabeži nad gospodarskim i bankarskim sektorom uništene nam bivše domovine\" previše se družiš sa Iznobedom i iglom i teoretičarima zavjere....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije