Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki veleposlanik

Kohorst: SAD nije blokirao ulazak Hrvatske u OECD

Robert Kohorst
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
12.03.2019.
u 13:34

Zahtjev za članstvom u toj organizaciji podnesen je prije tri godine, a primanje Hrvatske blokira Slovenija zbog odbijanja arbitražne presude o granici

 Američka vlada nije blokirala ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), istaknuo je u utorak američki veleposlanik Robert Kohorst. 

Jutarnji list prošli je tjedan pisao da se Washington protivi ulasku Hrvatske u tu organizaciju, a kao moguće razloge naveo je probleme s povratom židovske i imovine Srpske Pravoslavne Crkve, reakcije vlasti na poricanje holokausta i ustaške simbole, korupciju i diskriminaciju LGBT osoba i drugih manjina.

– Ne, američka vlada nije blokirala ništa u OECD-u - kazao je Kohorst u izjavi za medije na poslovnom ručku koji organizira Američka gospodarska komora (AmCham) u Zagrebu. 

– O članstvu se sudjeluje na zajedničkoj raspravi svih članova i to se radi u tajnosti, pa nisam upućen u taj proces, no Amerika ne blokira ništa – zaključio je američki veleposlanik, odbivši komentirati je li Hrvatska spremna za članstvo.

Hrvatska je zahtjev za članstvom u toj organizaciji podnijela prije tri godine, a početak pregovora o pristupanju čekaju i Bugarska, Rumunjska, Peru, Argentina i Brazil.

Primanje Hrvatske blokira Slovenija zbog odbijanja arbitražne presude o granici, a donedavno je to činila i Mađarska tvrdeći da Zagreb ne poštuje odluke međunarodne arbitraže u slučaju Ina – Mol. Budimpešta je u međuvremenu ukinula blokadu.

Osnovan 1960., OECD sa sjedištem u Parizu konzultativna je organizacija i glavni joj je cilj jačanje gospodarskog rasta zemalja članica i povećanje životnog standarda.    

>> Pogledajte video: Usporedba Hrvatske i Slovenije

 

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Based Croat
Based Croat
13:50 12.03.2019.

Yugo Fake News širi dezinformacije u službi ljevičarske ideologije.

ST
stefj
13:47 12.03.2019.

Cijela ta vijest je bila odmah sumnjiva jer je bila izrazito ideološki obojena. Amerikanci uvijek paze da ne izleću s ideologijom u službenim priopćenjima... Ne postoji li neki odbor ili borba protiv lažnih vijesti? Ili je to samo još jedan buzzword za izvlačenje love od poreznih obveznika?

DD
ddh
14:00 12.03.2019.

Svasta izmislja to novinarsko smece iz Jutarnjeg, pa se onda cude kad taxist kaze, to sto je rekao. A onda su ti manipulatori i lazljivci jos i ugrozeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije