Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčeni zbog Izraela

SAD: Napuštamo tu septičku jamu zvanu Vijeće UN-a za ljudska prava

Nikkie Haley
Reuters/Pixsell
21.06.2018.
u 16:51

Brine nas i što u tijelu koje se bavi ljudskim pravima sjede Kina, Venezuela i Kuba, kaže pomoćnik državnog tajnika SAD-a A. Wess Mitchell.

Nakon što je gotovo cijela svjetska javnost osudila američku politiku razdvajanja djece i roditelja koji su uhvaćeni u ilegalnim pokušajima prelaska američko-meksičke granice i smještanja djece u prihvatne kampove, američka administracija objavila je da će se SAD povući iz UN-ova Vijeća za ljudska prava. Riječ je o tijelu s 47 rotirajućih članica, a odluka Washingtona dolazi nakon što je i samo Vijeće osudilo američku politiku koja se provodi u posljednja dva mjeseca. SAD kaže i da to Vijeće uvijek glasa “protiv interesa Izraela”.

Povlačenje SAD-a najavili su istovremeno i američki državni tajnik Mike Pompeo i američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

– Vijeće UN-a za ljudska prava septička je jama političke pristranosti – oštrim riječima i žestokim tonom ustvrdila je Haley.

Ovo nije prvi put da predstavnici SAD-a dolaze u sukob s Vijećem koje, između ostalog istražuju i povezanost SAD-a i Saudijske Arabije s ubojstvima civila u Jemenu.

– SAD je lider u humanitarnoj pomoći, svake godine objavljujemo izvještaj o ljudskim pravima u svijetu te provodimo brojne aktivnosti diljem svijeta. Ali nas iskreno brine što u UN-ovu tijelu koje se bavi ljudskim pravima sjede zemlje poput Kine, Venezuele i Kube. S tim nešto nije u redu. Ljudska prava shvaćamo vrlo ozbiljno. No dovodimo u pitanje i proces odabira članica tog tijela i posao koje to tijelo može obaviti s takvim članicama – komentirao je jučer u Zagrebu pomoćnik američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove A. Wess Mitchell.

Nikkie Haley
1/6
Ključne riječi

Komentara 17

Avatar vidikurza
vidikurza
17:14 21.06.2018.

Odoše go.na.

KR
Krotila
17:22 21.06.2018.

evo ga na,a baš smo od Amerike učili o ljUdskim pravima

Avatar MENSA
MENSA
09:44 22.06.2018.

Odrastao sam u vrijeme kada nam je svima Amerika bila idol i ideal slobode, napretka i prosperiteta. Ali bojim se kako je ta i takva Amerika ubijena zajedno s J.F.K.-om i ovo danas je samo bijesni pas koji grize sveve oko sebe i opasan je za okolinu pa nije bez osnove razmišljati i da ga se "uspava", ako ga se već ne može (iz)liječiti. A o tome gdje je septička jama i tko je u njoj i te kako bi se dalo razgovarati. U svakom slučaju, ovakva Amerika "smrdi" i EU treba da se što prije i što temeljitije otkači od takvog "saveznika!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije