Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAGANJE OBAMINOG KABINETA

SAD: Napolitano ministrica domovinske sigurnosti, Daschle ministar zdravstva

19.11.2008.
u 22:30

Guvernerka Arizone Janet Napolitano odabrana je za dužnost ministrice domovinske sigurnosti u administraciji novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame, prenosi u četvrtak washingtonski dnevni list Politico izjave demokratskih dužnosnika.

Napolitano je guvernerka granične države, a biti će odgovorna za imigracijsku politiku i graničnu sigurnost, u sklopu širokih zadaća ministarstva domovinske sigurnosti.

Napolitano (50), koja iza sebe ima i iskustvo prve žene državnog odvjetnika u Arizoni, jedna je od najuglednijih žena izabranih dužnosnika u SAD, a u kampanji se često pojavljivala uz Obamu.

Senator Tom Daschle ministar zdravstva
Bivši čelnik demokratske većine u Senatu, Tom Daschle, prihvatio je ponudu novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame da bude ministar zdravstva, izvijestili su u srijedu američki mediji, pozivajući se na izjave demokratskih dužnosnika.

Imenovanje još nije objavljeno, no ti dužnosnici su kazali da Daschleovo ministarsko mjesto ovisi od njegove pune provjere, koju provodi Obamina tranzicijska ekipa. Jedna od područja provjere uključuje lobističke veze njegove suproge Linde Hall Daschle, koja je godinama zastupala zrakoplovne kompanije.

Daschle je bio blizak savjetnik Obame tijekom kampanje za Bijelu kuću. Nedavno je objavio knjigu o svojim prijedlozima za poboljšanje zdravstvene skrbi u SAD, a s bivšim senatskim čelnicima surađuje na izradi prijedloga za poboljšanje sustava.

Uvođenje univerzalnog zdravstvenog osiguranja u SAD jedno je od ključnih Obaminih obećanja iz kampanje.

Ministrica trgovine Penny Pritzker?
Više demokratskih izvora također je kazalo da je Penny Pritzker, poslovna žena iz Chicaga koja je vodila financije Obamine kampanje, odabrana za dužnost ministrice trgovine, izvijestio je CNN.

Izvori su kazali da će Pritzker prihvatiti dužnost, nakon što prođe postupak provjere, koji provode Obamini pravni savjetnici.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije