Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumenti iz 1959.

SAD je imao plan uništenja Budimpešte, Berlina i Praga nuklearnim oružjem

nukelarna eksplozija
Foto: screenshot/youtube
31.12.2015.
u 14:08

Ostvarenje plana omogućilo bi američkim snagama uništenje Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika u najkraće moguće vrijeme ako bi došlo do sukoba Istoka i Zapada.

Nedavno deklasificirani američki dokumenti iz 1959. godine otkrivaju da je SAD imao plan uništenja gradova nuklearnim bombama u istočnoj i srednjoj Europi, uključujući Prag, Budimpeštu, Bratislavu i bivšu sovjetsku zračnu vojnu bazu blizu granice s Austrijom, piše portal Local.

Dokumenti su dio izvješća naslovljenog "SAC (Strateška zračno zapovjedništvo) – Studija o zahtjevima za atomsko oružje za 1959.". Budimpešta bi bila uništena ako bi, kako stoji u planu, američka vojska nuklearnim oružjem pogodila vojno uzletište Tokol na obali Dunava, čime bi se kontaminirala cijela rijeka i time ugrozili i svi ljudi koji uz nju žive. U planu se kao lokacija sovjetske vojne zračne baze spominje i Hegyeshalom, koji se nalazi na granici Austrije, Slovačke i Mađarske. 

U studiji Američkog ratnog zrakoplovstva poziva se na "sistematsko uništenje" velikih gradova kao što su Varšava, Istočni Berlin, Prag, Bukurešt, Talin kao i gradova u Rusiji i Sjevernoj Koreji

Ostvarenje plana omogućilo bi američkim snagama uništenje Sovjetskog Saveza i njegovih saveznika u najkraće moguće vrijeme ako bi došlo do sukoba Istoka i Zapada. Hladni rat iznjedrio je mnogo takvih planova koji se, na sreću svih, nikada nisu ostvarili. 

>>Sličnosti i razlike dvaju ratova: Može li Sirija biti Rusiji novi Afganistan

>>'Ovo nije novi Hladni rat, ali Rusija nas želi povući u sukobe'

Komentara 15

Avatar pasaluk
pasaluk
14:37 31.12.2015.

A Beograd ne?!

MG
milerazbojnik@gmail.com
15:07 31.12.2015.

koji saveznici sve je laž saveznik ti je jedino narod u tvojoj državi ako li si mudar gospodar i narod je s tobom zadovoljan svi drugi su kockari koji gledaju da te oderu isto kao i sad u uniji radi svoje dobiti

LU
Lujo123
17:40 31.12.2015.

Je takve bolesne planove su mogli napraviti samo bolesnici poput amerikanaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije