Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve šira fronta

'Onesposobili smo raketni sustav Irana'

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.06.2019.
u 21:37

I Iran napada sustave SAD-a, rekli su članovi administracije Donalda Trumpa. Kraj sukoba još se ne nazire

Američki je predsjednik Donald Trump, kako pišu tamošnji mediji, u četvrtak u tajnosti odobrio računalne napade na iranske obrambene sustave kao protuudar na rušenje špijunske letjelice. SAD je izveo kibernetičke napade na iranske sustave lansiranja raketa i na špijunsku mrežu koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac.

Sankcije Iranu

Prema pisanju Washington Posta, te hakerske napade koji su isplanirani prije nekoliko tjedana, američki su vojni dužnosnici bili predložili kao odgovor na napade na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu. Cyber napad je usmjeren protiv sistema koji koristi iranska Revolucionarna garda koja je srušila američki dron i napala tankere. SAD tvrdi kako su onesposobili računalne sustave koji kontroliraju raketna postrojenja i da će oni biti isključeni određeno razdoblje u kojem se neće moći koristiti.

Iako Iran zasad šuti, niti potvrđuje niti demantira cyber napade, evidentno je da se već dulje vrijeme vode kibernetički napadi između SAD-a i Irana. U subotu je američki State Department upozorio da je Iran pojačao cyber napade na SAD. Direktor Agencija za cyber sigurnost Christopher Krebs kazao je kako su maliciozne cyber aktivnosti bile usmjeren protiv američke industrije i vladinih agencija, a da su ih vršili akteri iranskog režima i njihovi punomoćnici. Napadi su bili usmjereni na uništavanje sistema, tzv. phishing, razotkrivanje lozinki i slično radi preuzimanja kontrole nad cijelim mrežnim sistemima, uključujući financije, naftu i plin, slanjem valova e-mailova s podvodnim krađama, kako tvrde predstavnici tvrtki za internetsku sigurnost CrowdStrike i FireEye, koji prate takvu aktivnost. Čini se da je ova nova kampanja započela nedugo nakon što je Trumpova administracija ovog mjeseca izrekla sankcije iranskom petrokemijskom sektoru.

– Obje strane očajnički žele znati što druga strana misli – rekao je John Hultquist, direktor analize obavještajnih podataka u FireEyeu.

“Iskoristit će svaki alat”

– Apsolutno možete očekivati da će režim iskoristiti svaki alat koji ima na raspolaganju kako bi smanjio neizvjesnost o tome što će biti sljedeći potez SAD-a – dodao je Hultquist.

Odjel za Domovinsku sigurnost objavio je u priopćenju objavljenom u subotu da je agencija zadužena za infrastrukturnu sigurnost bila svjesna nedavnog porasta zlonamjernih internetskih aktivnosti usmjerenih na američke vladine agencije koje je poduzimao iranski režim. Iako agencija za nacionalnu sigurnost neće posebno raspravljati o iranskim cyber akcijama, ipak su izdali priopćenje navodeći da je u prošlosti bilo ozbiljnih problema sa zlonamjernim iranskim cyber akcijama. “U ovim vremenima pojačanih napetosti prikladno je da svatko bude spreman na znakove iranske agresije u kibernetičkom prostoru i osigura odgovarajuću obranu”, među ostalim, stoji u priopćenju agencije za nacionalnu sigurnost.

Pogledajte i video Učenici popadali s autobusa uslijed naglog kočenja

Komentara 52

MP
miroslav.petkovic.7564
10:15 23.06.2019.

Ameri izgubili letjelicu od 130 mil dolara! Kod nas bi rekli ujede vuk magarca. Koje sta uhvatio uhvatio. Nikakva rata nece biti Ameri progutali gorku pilulu. Nisam ni zakakve mule ali Iranci su na svojim granicama imaju pravo stitit svoj integritet.A ovi domaci navijaci sto navijaju za nekakve ratove rekao bi im da manje gledaju preko kompjutera ratne igrice.Nemaju sata vojske a sve znaju i veci Ameri od svih Amera.

ST
stomugromova
08:51 23.06.2019.

Iran odavno ima jaku zaštitu svojih ključnih instalacija,koja je posebno pojačana nakon viruskog napada na centrifuge za obogaćivanje urana.Osim toga Iran je napredna država sa puno visokoobrazovanog kadra,a što je još interesantnije za islamsku državu,na iranskim sveučilištima radi i predaje veliki broj žena.Sušta suprotnost zaostalim saudijskim vehabijama .

Avatar MiIion
MiIion
08:20 23.06.2019.

A Iranci crkli od smijeha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije