Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRUĆ KRUMPIR

SAD i ključni EU saveznici te Turska za vlast bez Hrvata u FBiH

'bih...mostar...01.10.2009...hdz bih...predsjednik stranke dragan covic       Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list'
'Zoran Grizelj/Vecernji list'
30.03.2011.
u 19:30

Nakon što Ustavni sud nije donio konačnu odluku, međunarodna zajednica poručila da će se do daljnjega legalnom smatrati SDP-ova vlada bez Hrvata

Međunarodna zajednica će do daljnjeg smatrati legalnom vlast u Federaciji BiH koju je bez vodećih hrvatskih stranaka formirao SDP. Poručio je to jučer visoki predstavnik, Valentin Inzko, nakon što je objavljeno da se Ustavni sud FBiH neće izjašnjavati o ustavnosti uspostave vlasti u Federaciji BiH. Političko-pravni kaos koji u BiH vlada zadnjih mjesec dana dodatno je produbljen nakon što je dosadašnja predsjednica Federacije, Borjana Krišto (HDZ BiH) odlučila povući svoj zahtjev Ustavnom sudu, izrazivši sumnju da je ova institucija pod pritiskom međunarodne zajednice. Stoga će u narednim danima Inzko i članovi Vijeća za provedbu mira, kojeg čine predstavnici vodećih svjetskih sila, morati donijeti konačnu odluku o legalnosti nove vlasti.

Favoriziraju Lagumdžiju

Dva HDZ-a to smatraju potpuno logičnim epilogom nakon što se Ured visokog predstavnika (OHR) prije nekoliko dana uključio u cijeli proces suspendiravši odluku Središnjeg izbornog povjenstva BiH kojom je uspostava vlasti u Federaciji proglašena nezakonitom. Međutim, potpuno je jasno kako će OHR pronaći pravni način da konačno potvrdi entitetsku vlast u kojoj nema stranaka koje su dobile većinsku potporu hrvatskog biračkog tijela. Ključnu ulogu u ovakvoj politici OHR-a imaju Amerikanci koji odavno favoriziraju predsjednika SDP-a, Zlatka Lagumdžiju. Oni ga već 10 godina smatraju svojim glavnim saveznikom u BiH, budući je njegova tadašnja vlast u Alijansi za promjene, “blisko surađivala“ s SAD-om u borbi protiv terorizma. Posljedica te suradnje bilo je i ekspresno izručenje šestorice Alžiraca u Guantanamo, koji su nakon višegodišnjeg zatočeništva oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Indikativno je da je čelnik SDP-a, Zlatko Lagumdžija baš ovih dana otputovao u SAD gdje će držati predavanja o situaciji u BiH.

Loša politička klima

Bez obzira što su svjesni činjenice da se na taj način zanemaruje izborna volja ogromne većine hrvatskih glasača u BiH, pragmatični Amerikanci žele jednog jakog sugovornika u Federaciji, koji će im s Miloradom Dodikom u RS-u biti ključni partner u bilo kakvim daljnim razgovorima o uspostavi vlasti na državnoj razini i kasnijim reformama u BiH. Ovakvu politiku podupiru i ključni europski saveznici SAD-a, te Turska. Na drugoj strani su Rusija i dio europske administracije, koji smatraju da je međunarodno uplitanje u formiranje vlasti u Federaciji BiH bilo suvišno, te da je dodatno destabiliziralo situaciju u zemlji. Upozoravaju da nakon Inzkove odluke stvorena klima u kojoj nije moguće očekivati ozbiljne razgovore o formiranju državne vlasti. Za razliku od federalne, vlast na državnoj razini nije moguće uspostaviti bez dva HDZ-a i Dodikovog SNSD-a

Komentara 674

OB
-obrisani-
21:15 30.03.2011.

da, Čovića će uvaliti Hrvatskoj, pa nek se ona sa njim hrva

OB
-obrisani-
21:26 30.03.2011.

čović,pa to je srbin

OB
-obrisani-
21:13 30.03.2011.

zeleni su vanstranačka organizacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije