Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poništava odluke

Trump zahladio odnos s Kubom, Pence uzeo odvjetnika zbog Rusa

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Luka Capar, Hina
17.06.2017.
u 06:25

Američke vlasti planiraju dodatno postrožiti zabranu turističkih putovanja na Kubu ukidanjem dopuštenih pojedinačnih putovanja

Nakon što je preuzeo vlast, američki predsjednik Donald Trump kao da na sve moguće načine pokušava poništiti što više odluka svog prethodnika Baracka Obame. Nakon zdravstvene reforme, sada je na red došao odnos s Kubom.

Zaustaviti uplate novca

Kako pišu američki mediji pozivajući se na izvore iz Bijele kuće, Trump želi uvesti ponovna ograničenja putovanja pojedincima na Kubu i narediti američkom ministarstvu financija i državnim agencijama da uvedu regulacije koje će zabraniti izravne uplate kubanskim vojnim i obavještajnim službama.

Cilj tog poteza je napad na represivne elemente kubanskog režima zbog njegova odnosa prema ljudskim pravima, a ne na kubanski narod, ističu ti dužnosnici koji su novinare upoznali s budućim događajima pod uvjetom da ostanu anonimni.

Američke vlasti planiraju dodatno postrožiti postojeću zabranu turističkih putovanja na Kubu ukidanjem pojedinačnih putovanja koja su bila dopuštena za vrijeme Obame. I dalje će biti dopuštene druge kategorije putovanja poput posjeta kubanskih Amerikanaca obitelji i obrazovnih razmjena. Istodobno, američki potpredsjednik Mike Pence angažirao je privatnog odvjetnika Richarda Cullena koji će mu pomoći u istrazi vezanoj uz optužbe da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore i dogovarala sa stožerom predsjednika Trumpa.

Istraga sve složenija

“Mogu potvrditi da je potpredsjednik angažirao Richarda Cullena iz tvrtke McGuire Woods kako bi mu pomogao u odgovorima na pitanja posebnog istražnog odbora”, objavio je glasnogovornik Jarrod Agen.

Cullen je odvjetnik s uredom u američkoj saveznoj državi Virginiji, a bio je državni odvjetnik za Istočnu Virginiju.

U svibnju je i predsjednik Trump angažirao njujorškog odvjetnika Marca Kasowitza kao svog privatnog odvjetnika vezanog uz ovu istragu. Posebni istražitelj Robert Mueller i nekoliko posebnih kongresnih odbora pokrenulo je istragu vezanu uz moguću povezanost između Trumpova izbornog stožera i ruskih pokušaja da rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u preokrenu u Trumpovu korist. Prije dva dana, dnevni list Washington Post objavio je da Mueller istražuje moguću Trumpovu umiješanost u “ometanje pravde” u istrazi o vezama Rusije i njegova izbornog tima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije